Vattkoppor (varicella) är en typisk barnsjukdom som vanligtvis uppträder mellan två och tio års ålder. Virusinfektionen kan också drabba ungdomar och vuxna. Det främsta tecknet är hudutslag.
Vad är orsaken till vattkoppor?
Vattkoppor orsakas av en infektion med varicella zoster-viruset. Det tillhör gruppen herpesvirus. Förekomsten av sjukdomen är känd över hela världen.
Hur ser infektionsförloppet ut vid vattkoppor?
Vattkoppor överförs mellan människor genom en så kallad droppinfektion. Virusen sprids via luften när människor andas eller hostar på varandra och när de har nära fysisk kontakt med sjuka människor. Vattkoppor är mycket smittsamt.
Hur lång är inkubationstiden för vattkoppor?
Inkubationstiden för vattkoppor från infektion till sjukdomsutbrott är i genomsnitt två veckor. I enskilda fall varierar tiden från åtta dagar till fyra veckor. Vattkoppor är smittsamt redan en till två dagar före utbrottet av pustlerna.
Varför leder en infektion med vattkoppor ofta till bältros?
När sjukdomen har klingat av ligger virusen vilande i kroppen hela livet. Om kroppens försvar försvagas kan dessa virus bli aktiva igen. Efter flera år kan vattkoppsvirusen då orsaka bältros. Detta orsakas ofta av att immunförsvaret försvagas på grund av klimakteriet, stress eller psykiska påfrestningar. Cirka 20 % av de personer som har smittats med vattkoppor får också bältros.
Vilka är symtomen på vattkoppor?
Symtomen på vattkoppor skiljer sig åt mellan barn och vuxna, främst beroende på hur allvarlig sjukdomen är.
Vilka är symtomen på vattkoppor hos barn?
I de tidiga stadierna av vattkoppor brukar symptomen vara en allmän sjukdomskänsla. Andra symtom är
- huvudvärk och värk i armar och ben
- matt och gråtfärdig konstitution
- Kroppstemperaturen stiger till 38-39°C
- Små rödaktiga popplar i ansiktet
- Kliande blåsor bildas från popplarna på kort tid
- Svullnad av lymfkörtlarna
De kliande [utslagen\] \(/hudutslag/) är ett särskilt problem för barn. Annars läker sjukdomen helt utan komplikationer hos unga patienter. Symtomen på vattkoppor hos vuxna liknar dem hos barn. Sjukdomsförloppet är dock vanligtvis längre och allvarligare.
- Feber upp till 40 °C
- Ökat antal blåsor
- Försenad läkning av smittkoppor upp till 4 veckor
- Ökad risk för biverkningar
Vilka biverkningar kan uppstå vid vattkoppor?
På grund av de många och riskabla biverkningarna är infektioner med vattkoppor i särskilt fokus. Ytterligare infektioner samt inflammationer i olika nervområden förekommer särskilt ofta.
- Bakteriell infektion på grund av inflammation i blåsorna som den vanligaste komplikationen.
- Viral lunginflammation som en vanlig och allvarlig komplikation
- Smärtsam stelhet i nacken (meningealt syndrom)
- Störningar i koordinationen av rörelser i form av balansrubbningar
- I sällsynta fall: Meningit, hjärninflammation, ryggmärgs- och leverdysfunktion
- Vid graviditet eventuellt missbildningar av fostret
Hur ser vattkoppor ut?
De karakteristiska vattkopporna utvecklas från små pustler. De linsstora blåsorna utvecklas från dessa. De går tydligt att skilja från myggbett eller finnar, eftersom vattkopporna är fyllda med en klar vätska. Ett annat kännetecken är en röd vestibul runt blåsorna. Smittkoppor börjar i ansiktet och sprider sig därifrån över hela kroppen. När sjukdomen fortskrider blir vätskan grumlig. Efter 3 till 5 dagar torkar blåsorna ut, och alla stadier av smittkoppor kan förekomma samtidigt.
Hur diagnostiseras vattkoppor?
Diagnosen vattkoppor är mycket enkel och tydlig på grund av blåsorna med vätska. Laboratorieresultat kan också bekräfta detta. Ett laboratorietest är särskilt användbart i fall av asymptotisk sjukdom med få blåsor.
Måste jag uppsöka läkare om jag har vattkoppor?
Ett läkarbesök är särskilt nödvändigt om diagnosen är osäker på grund av några få blåsor. Medicinsk behandling bör också sökas om [klåda\]\(/pruritus/) är svår. På grund av den höga risken för vattkoppor rekommenderas gravida kvinnor och spädbarn under 6 månaders ålder att uppsöka läkare. Detta gäller även om barn eller vuxna får nackspärr av vattkoppor. Då kan det vara en allvarlig komplikation.
Vilka är riskgrupperna för vattkoppor?
Vattkoppor är mycket smittsamt. Därför kan alla människor i närheten bli smittade med vattkoppor. Riskgrupper är framför allt nyfödda, personer med försvagat immunförsvar och personer som genomgår immunsuppressiv behandling. Om dessa grupper av människor blir smittade ska läkare alltid konsulteras.
Vad behöver jag tänka på vid vattkoppor under graviditeten?
En infektion med vattkoppor hos gravida kvinnor under de två första trimesterna kan leda till missbildning av fostret. Därför bör en läkare alltid konsulteras i händelse av sjukdom. Om en gravid kvinna får vattkoppor strax före förlossningen kan det nyfödda barnet också bli smittat. Detta innebär flera risker för barnets hälsa.
Vilka är riskerna med vattkoppor hos spädbarn?
En infektion med vattkoppor hos spädbarn under 6 månaders ålder kan få ett allvarligt förlopp. Det finns inget skydd mot infektionen hos spädbarnet. Som en biverkning uppstår i vissa fall inflammation i blodkärlen, vilket leder till läckage av blodkroppar. Denna komplikation kan vara dödlig hos spädbarn.
Vad är behandlingen för vattkoppor?
Vattkoppor orsakas av herpesvirus. Ingen riktad terapi har ännu hittats mot denna typ av virus. Användning av antibiotika är inte indicerat. Det finns dock många sätt att lindra symtomen på sjukdomen, t.ex. den kraftiga [klådan]().
Vad hjälper mot klåda vid vattkoppor?
Klådan vid vattkoppor är mycket kraftig. Om patienten kliar på blåsorna kan det bildas [ärr\]\(/scar/) på dessa områden. Samtidigt är den vätska som kommer ut ur blåsorna mycket smittsam. Olika åtgärder kan vidtas mot klådan eller ärrbildningen:
- Användning av geler, krämer eller pulver med aktiva ingredienser av zink, tanniner, mentol eller polidocanol är ett bra alternativ. Tanninerna hjälper mot klådan och tillsammans med zink bidrar de till läkningen. Kylande mentol stöder effekten.
- Om klådan är svår kan även antihistaminer förskrivas av den behandlande läkaren.
- Kortklippta och jämnt filade naglar lämnar få spår när de repas och blåsor förblir stängda. Detta förhindrar ärrbildning.
Vilka huskurer hjälper vid behandling av vattkoppor?
Det finns flera huskurer som innehåller höga halter av tanniner. Dessa inkluderar grönt och svart te, trollhassel och kamomill. Dessa huskurer är mycket bra mot klåda från vattkoppor om de bereds på rätt sätt. När du köper eller förbereder dem bör du ta hänsyn till några punkter.
- Svart eller grönt te bör dra i minst tio minuter för att uppnå ett högt innehåll av tanniner.
- Endast trollhassel från barkextrakt bör användas. Detta innehåller den högsta andelen tanniner. Däremot finns det inga tanniner i trollhasselvatten, utan eteriska oljor.
- Vid kamomillte är det bra att pressa tepåsen för att berika teet med bitterämnen.
Trollhassel minskar inte bara klåda, det är också antiinflammatoriskt, sammandragande och antiviralt. Trollhasselkompresser är särskilt lämpliga. Dessa kan kylas i kylskåpet före behandlingen, vilket ökar effekten mot klåda. Liknande framgång mot klåda kan uppnås med grönt eller svart te. Dessutom rekommenderas användning av en skaklösning av trollhassel, kamomillte och zinkoxid. Detta torkar blåsorna och huden läker snabbare. Detta kan förhindra en infektion.
Hur länge varar ett fall av vattkoppor?
Vattkoppor hos barn varar i upp till två veckor. Infektionsrisken upphör när alla blåsor har täckts med krustor. Detta sker i genomsnitt sex dagar efter det att pustlerna har uppstått. Vuxna måste räkna med att sjukdomen varar längre.
Vad gör vaccination mot vattkoppor?
På grund av de många och allvarliga riskerna infördes vaccination mot vattkoppor. Idag rekommenderas detta av Stiko för barn från 11 månaders ålder.
Vilket vaccin ges mot vattkoppor?
Vaccinet mot vattkoppor består av de varicella zoster-virus som orsakar sjukdomen. Virusen är dock så kraftigt försvagade att ingen infektion kan ske genom dem.
Kan jag smittas av vattkoppor trots vaccination?
Om vaccinationen utförs två gånger ger den ett heltäckande skydd på 95 procent. En infektion trots vaccination är därför sällsynt. Om en person ändå har blivit smittad är förloppet av vattkoppor mycket enklare. Risken för biverkningar är också betydligt lägre, även hos vuxna.
Är vaccination mot vattkoppor möjlig som vuxen?
Vaccinationen kan göras som vuxen. Samma vaccin administreras i en annan dosering. Vaccination rekommenderas för dem som vill ha barn, om det ännu inte finns någon immunitet mot vattkoppor.