Ärr kan uppstå av många olika orsaker, t.ex. olyckor, kirurgiska ingrepp eller hudsjukdomar. De kan vara både fysiskt och känslomässigt påfrestande och påverka självkänslan. Det finns flera behandlingsalternativ som kan förbättra ärrens utseende.
Vad är ett ärr?
Ett ärr är det synliga tecknet på ett sår som läker i huden på grund av en skada. När huden eller vävnaden i kroppen skadas börjar kroppen omedelbart att reparera det skadade området. Med tiden bildas nya celler och ny vävnad på platsen för skadan, vilket kallas ett ärr. Ärr hjälper till att stänga såret och skydda huden.
Vilka symptom kan ärr ge?
Många skador läker utan problem och efter läkningen är ärren knappt synliga. Vid större skador kan det dock bildas ärr som visar olika besvär:
- Kosmetisk försämring, om på synliga delar av kroppen.
- Förhårdnad eller förtjockning av huden vid ärret
- Missfärgning av huden, t.ex. rodnad eller mörkfärgning
- Klåda eller sveda på platsen för ärret
- Känslighet eller smärta vid beröring eller rörelse
- Domningar i ärrområdet och omgivande regioner
- Begränsningar i rörlighet eller funktion i de delar av kroppen som påverkas av ärret
- Långvarig väderkänslighet med sveda, klåda eller dragningar i ärret vid väderomslag
Vad är orsaken till ärr?
Orsaken till ärr är vanligtvis en skada eller ett trauma som har skadat huden eller vävnaden i kroppen. Det kan vara ett skärsår, en djup repa, en brännskada, ett kirurgiskt ingrepp eller någon annan typ av skada. När en sådan skada uppstår sätter kroppen igång en läkningsprocess för att reparera och förnya den skadade vävnaden. Vanliga orsaker till ärr är:
- Ärr från kirurgiska ingrepp
- Skador från olyckor
- Hudsjukdomar som akne
- Ärr från brännskador
- Piercingar och tatueringar
- Kliande eller inflammation i mindre sår
Hur ser läkningsprocessen ut för ärr?
När huden eller vävnaden i kroppen skadas sätter kroppen igång en läkningsprocess för att reparera och förnya den skadade vävnaden. Under de första dagarna och veckorna efter skadan producerar särskilda celler i kroppen, s.k. fibroblaster, kollagen och andra proteiner. Detta får såret att sluta sig med nya celler. Ärr kan variera i färg, struktur och storlek och är ofta tjockare och mindre flexibla än normal hudvävnad. Synliga hudförändringar från den nya vävnaden uppstår när djupare hudlager skadas.
Vilka är de speciella egenskaperna hos ärrad vävnad?
Ärrvävnad kan inte helt återställa alla hudlager. Under läkningsprocessen kan epidermis (det översta hudlagret) ofta återställas helt eller delvis. Men den kan vara tunnare eller ha en annan struktur än den omgivande huden. Dermis, det mellersta hudlagret, kan också påverkas av ärrbildning. Vanligtvis finns det en ojämn fördelning av kollagenfibrer, vilket kan leda till ett synligt ärr. I underhuden är ärrbildningen mindre uttalad och mindre synlig än i de övre lagren. Ärrvävnad innehåller inga svett- eller talgkörtlar och inte heller någon pigmentering.
Vilka är de olika typerna av ärr?
Det finns fyra typer av ärr, som klassificeras efter deras utseende eller läkningsprocess:
- Friska ärr: Ett friskt ärr genomgår en naturlig läkningsprocess. Därför bleknar det gradvis med tiden och blir oansenligt. Sårområdet är inte smärtsamt efter läkning och uppvisar ingen rodnad, svullnad eller andra tecken på inflammation.
- Hypertrofiska ärr: I denna form har för mycket ärrvävnad bildats. Hypertrofiska ärr bildar förhöjningar och förtjockningar som är begränsade till det ursprungliga sårområdet. Denna form av ärrbildning är ofta kliande och uppträder vanligtvis vid brännskador och på leder.
- Keloida ärr: Keloider bildar också förhöjningar och förtjockningar, även utanför det faktiska sårområdet. Ärren kan vara röda, kliande eller smärtsamma och känsliga för tryck. Utväxter kan fortfarande synas efter en lång tid.
- Atrofiska ärr: Kroppen har producerat för lite ärrvävnad, så ärret är inte helt utfyllt. Detta leder till att en fördjupning eller depression bildas. Detta kan till exempel inträffa vid akne eller brännskador.
- Kontrakturer: Kontrakturer i ärr kan orsakas av att ärrvävnaden krymper. Detta får den omgivande vävnaden att dra ihop sig. Som ett resultat kan rörligheten och funktionen hos den drabbade kroppsdelen begränsas. Vanliga orsaker till ärrkontrakturer är brännskador, skärsår, sår, piercingar och kirurgi.
Vad är det som gör att ärr kliar?
Ärret kliar, vilket är ett gott tecken på läkning. Olika vävnadsceller måste bildas för att bygga upp den nya hudstrukturen. Bildandet av hudlagren styrs av signalsubstanser, bland annat histamin. Detta vävnadshormon gör att huden kliar. Om klådan är särskilt svår eller kombinerad med smärta bör en läkare omedelbart konsulteras. Han eller hon kan utesluta eller behandla potentiella biverkningar orsakade av infektioner.
Varför kliar gamla ärr?
Man talar ofta om väderkänslighet i ärr. Klåda och lätt smärta kan också uppstå i gamla ärr efter många år. Patienter märker ofta detta när vädret förändras, särskilt före regn eller kyla. Denna effekt är dock mycket individuell. Den exakta orsaken har ännu inte klargjorts. Man misstänker dock att orsaken är förändrade nervbanor eller kollagenfibrer.
Hur behandlas ärr?
Behandlingen av ärr beror starkt på orsak, storlek och förlopp. Särskilt med bra och snabb sårvård finns det goda utsikter för platta, lätta ärr.
Hur kan jag behandla ett färskt ärr?
Den första omvårdnaden av ärren görs av den behandlande läkaren eller en hudläkare. När ärret har läkt eller stygnen har tagits bort bör patienten ta över eftervården. Detta inkluderar
- Fuktkräm: en speciell fuktkräm eller ärrkräm hjälper till att hålla huden runt ärret smidig och förbättrar ärrets utseende. Krämer som innehåller silikon är särskilt bra på att hålla kvar fukten.
- Massage: En mild massage med fingrarna eller en massagerulle främjar blodcirkulationen till ärrvävnaden. Detta bryter ner kollagen och mjukar upp vävnaden.
- Inget kliande: Även om det färska ärret kliar bör man undvika att klia.
- Undvik vatten: Långvarigt badande eller duschande och överdriven fukt runt såret kan få vävnaden att mjukna. Detta kan öka risken för infektion.
- UV-skydd: Ett nytt ärr är känsligt och kan skadas av solexponering. Det är bäst att täcka ärret eller applicera en hög nivå av solskyddsmedel.
- Bekväma kläder: Åtsittande kläder eller andra föremål som kan skapa tryck eller friktion på ärret bör undvikas. Dessa tryck kan påverka tillväxten av ärrvävnad.
Om det finns individuella problem eller frågor om ärrbehandling bör den behandlande läkaren eller en hudläkare konsulteras. De kan hjälpa till att bestämma den bästa vården för ditt specifika ärr.
Hur avlägsnas dåligt läkta ärr?
Det finns olika metoder för att ta bort ärr. Vilken metod som används beror på ärrets typ och omfattning. Vid milda förändringar kan enkla metoder som peeling hjälpa. För mer allvarliga avvikelser är följande metoder vanliga:
- Kirurgiskt avlägsnande: med denna metod avlägsnas ärret kirurgiskt och huden vid ärrstället sys igen. Detta kan vara nödvändigt för djupare ärr som påverkar den omgivande vävnaden eller begränsar funktionen hos det drabbade området.
- Ärr med laser: Laserbehandlingar hjälper till att avlägsna ärrvävnad eller stimulera kollagenproduktionen. Detta kan bidra till att förbättra ärrets utseende och göra det mindre synligt.
- Steroidinjektioner: Steroidinjektioner kan hjälpa till att behandla hypertrofiska och keloida ärr. Genom att injicera steroider i ärret kan man minska svullnad och inflammation samt mjuka upp och platta till ärrvävnaden.
- Dermabrasion: Dermabrasion avlägsnar hudens ytskikt för att släta ut ärret och förbättra dess utseende.
Vad hjälper mot akneärr?
Många människor tycker att ärr i ansiktet, t.ex. skador orsakade av finnar, är särskilt störande. Vanligtvis rör det sig om den atrofiska formen, där huden har sjunkit inåt. Det finns olika behandlingsmetoder som används beroende på hur allvarliga ärren är. Vid lindriga finnärr i ansiktet kan kemisk peeling, peeling med fruktsyra eller mikrodermabrasion användas för att slipa hudytan något. Om det finns större ojämnheter kan kylterapi, injektioner eller laserterapi användas för att ta bort finnarr.
Hur tar man bort ärr efter tatueringar?
Som regel läker tatueringsärr utan ytterligare komplikationer. Men om tatueringen är för djup eller behöver tas bort, är en laserbehandling lämplig. Denna förstör pigmenten i tatueringen och stimulerar hudcellerna att gradvis lösa upp tatueringen. Förfarandet kan dock vara smärtsamt och kräver flera sessioner. Det finns också en risk för smärta, rodnad, svullnad eller ärrbildning.
Hur kan ärr efter bröstförminskning behandlas?
Ärr efter bröstoperationer kan vara plågsamma för kvinnor. Mastektomi är ofta särskilt allvarligt, när stora delar av eller hela bröstet måste tas bort. Vid denna operation undviker man komplikationer med ärret genom att göra rätt snitt. Ärr i bröstområdet läker bättre än i andra delar av kroppen. Dessutom kommer läkarens och senare patientens egen efterföljande vård av såret i de flesta fall att undvika att det bildas fördjupningar eller indurationer. Om problem med ärret fortfarande uppstår bör en läkare konsulteras.
Vilka ärr kan behandlas med laser?
Insjunken (atrofisk) eller utskjutande (hypertrofisk) ärrvävnad kan korrigeras med laser. Erbium YAG-lasern är den vanligaste. Detta innebär att korta pulser av laserljus skickas till ärret. Detta leder till uppvärmning och efterföljande förstörelse av den ytliga ärrvävnaden. Som ett resultat blir ärret mycket mjukare efter bara en behandling. Laserterapi kan användas för akne, bristningar och kirurgiska ärr, t.ex. efter kejsarsnitt. Behandling med laser kan avsevärt minska smärta och rörelseinskränkningar i brännskadeärr.
Vad hjälper mot klåda av ärr?
Trollhassel, även känd som trollhassel, kan hjälpa mot klåda. Trollhasselextrakt innehåller sammandragande ämnen och tanniner som drar ihop såren. Detta minskar klådan. Dessutom innehåller tanniner och flavonoider, med antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, som främjar läkning och minskar inflammation. Trollhassel ökar hudens fuktighet avsevärt och förhindrar att ärret torkar ut. Svala kompresser med trollhasselextrakt eller sårkrämer appliceras.
Vilka huskurer hjälper mot ärr?
Förutom trollhassel finns det även andra huskurer som kan hjälpa till vid vård och läkning av ärr. Dessa bör dock endast användas på slutna ärr utan vätska. Särskilt effektiva är:
- Kylning: Att applicera en kall kompress eller isförpackning på det drabbade området kan hjälpa till att lindra klåda och smärta.
- Calendula-salva: Calendula innehåller ett antal läkande ämnen som triterpensaponiner och eterisk olja. Dessa lugnar huden och stöder läkningsprocessen.
- Kamomill: Kamomill har en antiinflammatorisk effekt och främjar läkning av huden. En infusion av kamomillte appliceras som ett grötomslag på det drabbade området.
- Oljor: Att massera in oljor i ärret kan hjälpa till att lugna huden och lindra klåda. Olivolja eller kokosnötolja är lämpliga för detta ändamål.
När du använder huskurer, se till att de tolereras väl och inte orsakar allergiska reaktioner.