En öm stjärt eller finnar förekommer ofta hos spädbarn och småbarn som bär blöja. Två tredjedelar av alla barn i blöjåldern drabbas av blöjdermatit minst en gång under denna period. För föräldrar uppstår då frågan om vad som hjälper snabbt vid blöjdermatit.
Hur känner jag igen blöjutslag?
Symtomen på blöjdermatit är varierande. En öm stjärt gör ont på barnen och syns i deras beteende. Det är därför de ofta är gnälliga, inte vill röra på sig och sover dåligt. Småbarn får ofta ont i stjärten när de ska bytas:
- Omfattande rodnad
- Svullna och ömma områden på stjärten
- Rodnad och öppna områden i anal- eller könsområdet
- Pustlar och finnar som kan vätska
- Smärta och klåda
- Sveda vid urinering och tarmtömning
- Ringformade, vita och fjällande hudfläckar
- Tydlig lukt av ammoniak
Alla symtom uppträder inte alltid samtidigt. Bildandet av fjäll och vätskande områden uppträder vanligtvis först under sjukdomsförloppet. Vid blöjdermatit tyder detta på en svamp, så kallad blöjröta.
Vilka är orsakerna till servettdermatit?
Det finns många orsaker till att blöjdermatit bryter ut. Många föräldrar misstänker en intolerans mot blöjorna eller blöjeksem bakom det. Detta inträffar dock bara i sällsynta fall.
Vad orsakar blöjdermatit?
Blöjutslag är mycket obehagligt för de spädbarn som drabbas, så det är bra att hitta orsaken och stoppa det. Dessa symtom kan orsakas av många olika anledningar. Den främsta orsaken är att blöjorna byts för sällan. Skadlig ammoniak produceras från urinen, vilket mjukar upp huden. Friktion, svamp eller bakterier gör att den känsliga huden blir öm. Följande problem gynnar utvecklingen av blöjdermatit:
- Diarré
- Otillräcklig rengöring eller torkning av skinkorna
- För mycket rengöring med aggressiva rengöringsmedel
- Användning av våtservetter
- Syrahaltig eller kryddstark mat
- Förkylning eller tandagnisslan
Vad är behandlingen för servettdermatit?
En öm stjärt hos spädbarn eller små barn bör behandlas omedelbart innan tillståndet sprider sig ytterligare. Blöjdermatit är förknippat med klåda och smärta för spädbarn, som barnen bör lindras från snabbt. De viktigaste åtgärderna fokuserar på att låta huden torka väl. Detta görs genom att:
- Byt blöjor snabbt efter tarmrörelser.
- Klappa försiktigt bottenområdet och hudvecken torra
- Använd inte våtservetter eller olja
- Tillåt luft och ljus att nå huden i underlivet.
- Använd blöjor som andas
- Använd ett silkesfoder i blöjan
Vilka produkter kan användas för att behandla blöjdermatit?
Vid blöjdermatit kan salva baserad på dexpanthenol bidra till sårläkning. Den aktiva ingrediensen främjar bildandet av nya hudceller. Ett beprövat botemedel mot behandling av servettdermatit är zinksalva. Denna produkt skyddar huden mot fukt och påskyndar läkning. För många ömma fläckar rekommenderas användning av kortisonsalva. Detta bör dock inte användas på spädbarn och små barn utan att rådfråga en läkare.
Vilka huskurer hjälper mot blöjutslag?
Vid blöjdermatit kan huskurer lindra obehaget och stödja läkningen. Klassiska produkter som används för skador har visat sig vara effektiva. Lämpliga huskurer för läkning av blöjdermatit är:
- Läkande ull absorberar fukt och vårdar irriterad och stressad hud på grund av lanolin.
- Tanniner från svart te lugnar klåda och verkar mot inflammation.
- [Trollhasselvatten]() är effektivt mot inflammation och minskar hudirritation och rodnad. En produkt utan alkohol bör användas, annars kan hydrolatet bränna vid applicering.
- Kamomillte hämmar inflammation och främjar sårläkning
Måste jag ta mitt barn till läkaren för blöjutslag?
Om hudförändringar uppstår över ett större område, på ett iögonfallande och oförklarligt sätt, bör en barnläkare konsulteras. Detta gäller även vid svåra eller långvariga inflammationer. Vid misstanke om svamp- eller bakterieangrepp måste nödvändig medicinering ordineras av läkare.
Hur kan jag förebygga blöjutslag?
Ömhet i rumpan kan förebyggas med rätt vård av spädbarnets hud. Riktade åtgärder som t.ex:
- Regelbundna blöjbyten: Spädbarn bör få en ny blöja senast efter två timmar. För småbarn bör intervallet ökas till tre till fyra timmar.
- Blöjbyte på barn efter avföring: Barn behöver en ny blöja efter avföring. Detta gäller även om barnet precis har fått nya blöjor.
- Torka huden: Torka huden ordentligt med en handduk efter tvätten. Hudvecken bör också tas om hand.
- Använd inte våtservetter för rengöring: Tvättlappar eller bomullsull ska användas istället för våtservetter. Botten på blöjbarn rengörs endast med rent vatten eller olja istället för tvål.
- Tidig behandling: Om huden är lite röd bör den förhindras från att bli värre. Produkter som innehåller tanniner, t.ex. svart te eller hamamelisextrakt, kan användas för rengöring. Efteråt skyddas de röda områdena från fukt med en zinksalva.
- Luft och ljus: Om spädbarn och småbarn regelbundet rör sig med bar stjärt torkar även de nedre hudlagren. Detta görs bäst när barnet precis har haft avföring och underlivet har rengjorts.
På sommaren är det lätt att låta barnet sparka eller krypa utan blöja för ombyte. En trasa av molton eller en gammal handduk skyddar krypfilten. På vintern kan ett barn snabbt bli kallt utan blöja och kläder. Ett par strumpbyxor med ett hål i botten värmer de små benen, men låter luft nå botten.