Hudutslag är en vanlig dermatologisk sjukdom med mycket varierande orsaker. Den kännetecknas av röda fläckar eller blåsor på huden med kraftig klåda. Plötsliga hudutslag kan förekomma över hela kroppen hos både vuxna och barn och kan även orsaka sveda och smärta.
Vilka är symtomen på hudutslag?
Ett hudutslag är en synlig förändring i huden. Det kan visa sig med olika symtom, beroende på orsak och typ av utslag. Vanliga symtom som kan följa med hudutslag är:
- Rodnad: det drabbade hudområdet har vanligtvis röda fläckar när det finns ett utslag.
- Klåda: Ett vanligt symptom på hudutslag är [klåda\]\(/pruritus/).
- Smärta eller brännande känsla: I vissa fall kan hudutslag åtföljas av smärta eller en brännande känsla.
- Upphöjda fläckar eller blåsor: Utslagen kan yttra sig som upphöjda fläckar, blåsor eller pustler på huden. Storlek, form och konsistens kan variera beroende på vilken typ av utslag det rör sig om.
- Fjällning: Vissa utslag kan göra att huden flagnar eller fjällar.
- Svullnad: I vissa fall kan det drabbade området svullna, vilket leder till ökad volym eller förtjockning av huden.
- Känslighet: Huden kan vara känslig för beröring eller tryck.
Vilka är de olika formerna av hudutslag?
Hudutslag är en allmän term som beskriver alla patologiska förändringar i huden. Olika former faller under denna generiska term, till exempel:
- Eksem: [Eksem]() är en specifik typ av hudutslag som manifesteras av inflammatoriska förändringar i huden. Det är ett kroniskt tillstånd som manifesteras av röda, kliande, fjällande och ibland vätskande hudskador.
- Exanthem: Detta är en karakteristisk egenskap hos en systemisk sjukdom eller en reaktion på medicinering. Utslagen uppträder vanligtvis plötsligt och över ett stort område av huden. Det kan se ut på olika sätt, t.ex. som fläckar, pappler, pustler eller blåsor.
- Urtikaria: Akut eller kronisk hudåkomma som kallas nässelutslag. Det kännetecknas av ett plötsligt utslag av kliande, upphöjda, röda fläckar. De drabbade hudområdena liknar ofta effekterna av kontakt med brännässlor, därav namnet "nässelfeber".
Uppstår klåda alltid i samband med hudutslag?
Klåda är ett typiskt symptom som är mycket vanligt vid hudutslag. Klådan kan variera från mild till intensiv, olidlig klåda. Kliandet styrs av hjärnan som en reaktion på [klåda\]\(/pruritus/). I det första ögonblicket kan detta leda till en lindring av obehaget. Samtidigt orsakar dock kliandet ytterligare irritation i huden och kan leda till inflammation. Därför bör kliande undvikas.
Vilka är orsakerna till hudutslag?
Orsakerna till hudutslag kan vara mycket varierande. Förutom att huden kommer i kontakt med utlösande ämnen kan även sjukdomar utlösa förändringar i huden. Utslagets form och placering ger ofta ledtrådar till orsaken.
Vad kan orsaka hudutslag?
Det finns många olika orsaker till hudutslag. Några av de vanligaste utlösande faktorerna är allergiska reaktioner, infektioner och hudsjukdomar.
- Allergiska reaktioner: Allergier mot vissa livsmedel, läkemedel, djurhår eller kemikalier kan orsaka allergiska hudutslag. Exempel är urtikaria (nässelutslag) efter ett insektsbett eller allergisk kontaktdermatit från nickelsmycken.
- Infektioner: Virusinfektioner som vattkoppor, mässling, röda hund, scharlakansfeber eller herpes orsakar ofta hudutslag. På samma sätt kan bakterieinfektioner som borrelia eller syfilis orsaka utslag.
- Infektioner i huden: Infektioner i huden med svampar, bakterier, virus eller parasiter orsakar olika hudutslag. En vanlig patogen är jästsvampen Candida, som kan orsaka trast. Om bakterier som streptokocker kommer in i det övre lagret av huset kan de orsaka inflammation med hudutslag. Parasiter som kvalster i skabb eller krabbor i håriga områden orsakar också en reaktion i huden med rodnad och klåda.
- Hudsjukdomar: Olika hudsjukdomar som neurodermatit, psoriasis, rosacea eller akne kan orsaka hudutslag. Dessa börjar plötsligt med ett exanthem och sprids över hudytan.
- Läkemedel: En fotoallergisk reaktion kan uppstå när du tar vissa mediciner. Detta inträffar när det finns samtidig kontakt med solljus eller UV-strålning medan du tar medicinen. Potentiella orsakande medel för fotoallergiska utslag inkluderar: Antibiotika, antikoagulantia, kortisonläkemedel och diuretika.
- Autoimmuna sjukdomar: Vissa autoimmuna sjukdomar som lupus erythematosus eller dermatomyosit kan vara förknippade med utslag.
- Ärftlig predisposition: I vissa fall utlöses hudutslag av ärftliga tillstånd som Reiters sjukdom, medelhavsfeber eller den metaboliska sjukdomen porfyri.
- Solljus: Solexponering kan orsaka hudutslag, t.ex. solallergi (polymorf ljusdermatos).
- Stress: Under stressiga perioder i livet eller vid psykisk påfrestning kan man få kliande hudutslag, stressfinnar, eksem och till och med neurodermatit.
Vilka är orsakerna till hudutslag hos barn?
Hos barn kan ytterligare faktorer orsaka utslag. Dessa är bland annat
- Blöjdermatit: Detta utslag uppstår i blöjområdet och känns igen på ljusröda hudområden. Det orsakas av att barnets känsliga hud kommer i kontakt med urin och avföring. En annan orsak till blöjeksem kan vara en infektion med jästsvampen Candida. I detta fall bildas ytterligare pustler på den rodnade huden.
- Seborrhoisk dermatit: Denna sjukdom förekommer vanligtvis hos barn som så kallad "vagghätta". Utslagen manifesterar sig vanligtvis hos spädbarn och små barn som gulaktiga fjäll i hårbotten.
- Atopisk dermatit: Detta är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som främst förekommer hos barn. Den orsakas av en genetisk störning i immunsystemet där hudbarriären är nedsatt.
- Virusinfektioner: Virusinfektioner som orsakar utslag är vanligare hos barn.
Om hudutslag förekommer hos spädbarn och barn rekommenderas ett läkarbesök. Läkaren kommer att ta reda på orsaken och inleda behandling.
Kan en infektion med Corona orsaka hudutslag?
I vissa fall orsakar en infektion med coronaviruset SARS-CoV-2 en reaktion i huden. Blåsor, pustler eller rodnad uppträder då på olika delar av kroppen. Hudutslag kan också uppstå direkt efter en infektion med coronavirus. En hudreaktion är dock inte ett ledande symptom och indikerar därför inte en infektion.
Hur behandlas utslag?
Behandlingen av utslag beror på den bakomliggande orsaken och typen av utslag. Därför är det särskilt viktigt att identifiera den utlösande faktorn. Om utslaget orsakas av en känd allergi kan det vanligtvis snabbt åtgärdas genom att undvika den utlösande faktorn. Om det finns andra orsaker bör de behandlas specifikt. Ytterligare behandling av utslagen är ofta användbar för att lindra symtomen.
Vilka läkemedel hjälper mot hudutslag?
Typen av läkemedelsbehandling beror på orsaken till och svårighetsgraden av sjukdomen. Förutom att behandla orsakerna är fokus för behandlingen att förbättra symtomen.
- Bekämpning av patogener: Infektioner med bakterier, virus eller svampar bekämpas med lämpliga läkemedel som antibiotika, antivirala medel eller antimykotika. Om utslagen orsakas av kvalster ska behandling med godkända insektsmedel mot skabb påbörjas omedelbart.
- Lokala behandlingar: Beroende på typen av utslag kan behandlingar med kortikosteroidkrämer eller salvor användas för att lindra inflammation och klåda. Vid allergiska reaktioner kan antihistaminer minska inflammationen och därmed klådan.
- Systemiska läkemedel: I vissa fall kan ett allvarligt eller långvarigt utslag kräva oral användning av antiinflammatoriska, antiallergiska läkemedel. Dessa inkluderar tabletter med kortikosteroidmedel och antihistaminer som samtidigt undertrycker immunsystemet.
Medicinerna kan orsaka oönskade biverkningar. Därför bör dessa endast tas efter samråd med den behandlande läkaren.
Vilka åtgärder stöder läkningen av ett hudutslag?
Förutom den specifika behandlingen av orsakerna till utslagen kan patienterna stödja läkningsprocessen genom sitt beteende. Detta omfattar åtgärder som t.ex:
- Undvik irriterande ämnen: För att stödja läkningen och undvika ytterligare irritation bör möjliga irriterande ämnen som aggressiva rengöringsmedel och dofter undvikas.
- Bekväma kläder: Kläder av naturliga tyger som andas, t.ex. bomull, gör att luft kan nå huden och därmed stödja läkningen. Samtidigt bör kläderna vara löst sittande och inte skava eller gnugga mot huden vid rörelse.
- Återfuktande och lugnande: Vid torra utslag är det bra att regelbundet smörja in huden med återfuktande krämer eller lotioner. Detta lugnar huden och förhindrar uttorkning.
- Avslappningstekniker: För utslag som orsakas av stress kan avslappningstekniker som yoga eller autogen träning ofta hjälpa.
Vad hjälper mot klåda?
Det är svårt att undertrycka lusten att klia sig. Ändå bör de drabbade avstå från att göra det om möjligt för att undvika infektioner. Alternativt kan det drabbade området försiktigt vidröras eller klappas.
Riktad behandling av klåda är fördelaktig. Trollhassel, även känd som trollhassel, har visat sig vara särskilt effektiv för detta ändamål. Denna medicinalväxt används traditionellt för att lindra klåda och hudirritationer. Trollhassel innehåller sammandragande ämnen. Dessa drar ihop huden och förtränger blodkärlen. Detta minskar klåda. Dessutom har tanniner och flavonoider i trollhassel en antiinflammatorisk effekt och lugnar huden. Detta kan dessutom lindra klåda och minska obehaget. Trollhassel används ofta i form av trollhasselvatten, trollhasselextrakt eller trollhasselkrämer. Innan du använder trollhassel, se till att inga allergiska reaktioner uppstår.
Vilka huskurer hjälper mot hudutslag?
Vid behandling av utslag kan vissa huskurer också hjälpa till att lindra obehag. Viktiga huskurer för att hjälpa till med behandlingen är:
- Kylande kompresser: Att applicera svala kompresser kan lindra klåda och inflammation. Kompresserna ska vara svala, men inte iskalla, för att inte irritera huden ytterligare.
- Havremjöl: Ett havremjölsbad kan hjälpa till att lindra klåda och lugna huden. För detta ändamål läggs malda havreflingor i en vattengenomsläpplig påse. Påsen ligger kvar i vattnet under badet. Alternativt kan blötlagd havregryn användas för att försiktigt dabba den drabbade huden.
- Naturliga oljor: Naturliga oljor som kokosolja, mandelolja eller nattljusolja kan appliceras på huden för att återfukta och minska inflammation. Effekten är optimal när oljorna appliceras på fuktig hud.
- Aloe vera: Aloe vera-gel har lugnande och antiinflammatoriska egenskaper. Applicera färsk aloe vera-gel eller en naturlig aloe vera-kräm på det drabbade hudområdet flera gånger om dagen.
- Kamomillte: Kamomillte kan ha antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Kompresser doppas i teet och känns sedan.
Huskurer kanske inte behandlar den underliggande orsaken till utslaget. Om utslagen kvarstår, förvärras eller åtföljs av andra symtom är det tillrådligt att uppsöka läkare för en korrekt diagnos och lämpliga behandlingsrekommendationer.