Trollhassel, på latin Hamamelis, blir alltmer populär bland oss. Det är inte så konstigt, eftersom trollhasselbusken sätter färg på vår trädgård med sina gula till röda blommor på vintern. Samtidigt är trollhasseln en populär och mångsidig medicinalväxt och kosmetisk växt.
Trollhassel buske
Trollhasseln växer som en upprätt buske med en trattformad lös krona som ökar i bredd med åldern. På sommaren liknar trollhasselns blad hasselns. De färgstarka bisarra blommorna på denna tåliga växt uppskattas inte bara av trädgårdsälskare utan även av bin och andra insekter. Som en av få nektarleverantörer på vintern är trollhasseln insektsvänlig. Trollhasselns blomma är fängslande med sitt gula eller röda trådliknande pollen.
Så snart vintertemperaturen stiger över -10°C börjar blomningen för de flesta sorter. När det blir kallare låter växten blommorna hänga. Så snart temperaturen stiger igen blommar busken igen.
Efter blomningen kommer bladen på våren. Med en maximal höjd på fyra meter och en lätt förgrenad krona är trollhasseln en behaglig skugga på sommaren. Förutom den fascinerande blomningen förtrollar trollhasseln på hösten med blad i starka röda och gula nyanser. På så sätt kommer den indiska sommarens atmosfär direkt in i din trädgård.
Varför kallas trollhassel för trollhassel?
På engelska kallas trollhassel för "Witch-Hazel". Å ena sidan går denna term tillbaka till bladets form, som liknar hasseln. Ordet "wiche" är en gammal engelsk term för flexibel. Idag översätts dock "häxa" som häxa. Det är därför trollhasseln också kallas "trollhassel" idag.
Trollhasselsorter - vilka är de?
Det finns bara ett fåtal sorter av trollhassel som förekommer naturligt. Dessa är hemmahörande i tempererade zoner i Nordamerika och Östasien.
- Jungfruhassel (Hamamelis virginia)
- Vårhassel (Hamamelis vernalis)
- Kinesisk trollhassel (Hamamelis mollis)
- Japansk trollhassel (Hamamelis japonica)
- Storbladig trollhassel (Hamamelis ovalis)
Den storbladiga trollhasseln upptäcktes som en egen art först 2006 och börjar blomma redan i december. Denna sort lockar med blommor i gult, orange och rött. Den kinesiska, japanska och vårhäxan blommar i januari eller februari.
Den jungfruliga trollhasseln skiljer sig däremot från sina släktingar genom att den blommar sent på hösten. Eftersom blommorna hos denna art ofta döljs av bladen, fungerar denna sort sällan som en prydnadsbuske i trädgården. På grund av dess höga innehåll av effektiva ämnen föredras Hamamelis virginia för medicinska ändamål.
Hamamelis x intermedia - Vad är det?
Hamamelis × intermedia är en hybrid av sorterna Hamamelis mollis och Hamamelis japonica. Dessa två arter kan korsas mycket väl med varandra. De resulterande hybriderna skiljer sig särskilt i blomfärg och doft. I spektrumet ingår även doftande trollhasselväxter. Många Hamamelis intermedia är populära sorter som ofta planteras i trädgården.
- Trollhassel 'Jelena': tidig blomning med långa, ljusa rödorange blommor, intensiv röd bladfärgning på hösten.
- Trollhassel 'Pallida': väldoftande blommor med doft av primula, blommar mycket tidigt, stora gula blommor
- Trollhassel 'Ruby Glow': tidigblommande sort med mörkröda till bruna blommor, orange till djupt orangeröda på hösten
- Trollhassel 'Angelly': småväxande trollhassel, lätt böjda, gula blommor
Vilken plats är lämplig för trollhassel?
Trollhasseln imponerar med sina blommor på vintern och bör därför planteras som solitär. En gruppering av tre trollhasselbuskar i olika blomfärger är också ett attraktivt arrangemang. En trollhasselhäck omgiven av andra buskar och träd gör inte växten rättvisa och begränsar dess tillväxt.
Trollhassel växer mest i tempererade zoner i sitt hemland och är därför något känslig i Tyskland. Välj en solig eller solbelyst plats för din växt med tillräckligt utrymme. Iskalla ostliga vindar på vintern kan vara särskilt skadliga för växten. Plantera därför trollhasseln på en vindskyddad plats nära en husvägg eller bakom en häck.
Samtidigt ställer trollhasseln också ganska höga krav på jorden. Jorden måste vara fuktig och frisk. En jämnt fuktig plats utan torka eller vattenloggning är idealisk. En väldränerad jord och en hög humushalt är också viktiga krav.
Hur lång växer trollhasselbusken?
Trollhasselbusken blir mellan två och fyra meter hög. Ursprungliga former växer ganska långsamt med maximalt 20 cm per år. Nya sorter är kraftigare och kan växa upp till 40 cm per år under lämpliga ståndortsförhållanden.
Under de första tre åren efter planteringen måste trollhasseln först vänja sig vid sin nya plats. Under denna tid växer växten knappt alls. Därför är det bara meningsfullt att transplantera trollhasseln om den inte trivs på den valda platsen.
Kan jag hålla trollhasseln liten?
Eftersom Hamamelis inte är särskilt beskärningstålig är det svårt att hålla den liten. Det är bättre att välja en småväxande sort som Hamamelis intermedia "Harry" eller en dvärghäxört som Hamamelis intermedia "Angelly". Båda växterna förblir långt under två meter höga.
Vad behöver jag tänka på när jag köper trollhassel?
Innan du köper en trollhassel bör du vara säker på platsförhållandena i din trädgård. För en trollhassel av normal storlek bör du beräkna 16 kvm. Du kan köpa växterna i byggvaruhus, trädgårdscentra och från plantskolor online.
Ett besök på en välsorterad plantskola rekommenderas. Här får du också lämpliga råd om de individuella kraven för respektive sort. Leta efter friska växter när du köper. Bladen ska vara gröna och utan bruna fläckar. Den upprätta tillväxten måste vara tydligt synlig. Barrotsplantor är vanligtvis billigare, men också känsligare vid plantering.
Hur ska jag plantera trollhasseln?
Den bästa tiden att plantera trollhassel är hösten. Växten bör kunna utveckla fina hårrötter innan de första frosten. Du kan också plantera trollhassel i krukor på våren. Vattna barrotsplantor cirka två timmar i förväg genom att placera växten i en hink med vatten.
Detta är inte nödvändigt för behållarväxter. Gräv planteringshålet ungefär dubbelt så stort som roten. Blanda ner rikligt med gödsel eller kompost. Placera växten i planteringshålet så högt att rotklumpen fortfarande syns på ytan. Fyll igen planteringshålet och täck över området runt trollhasseln.
Kommer en trollhassel att trivas i ett badkar?
I allmänhet trivs trollhasselväxter också i badkar. Korsningar som Hamamelis intermedia 'Arnold Promise' är särskilt lämpliga för detta. På grund av sin smalare och mer upprätta tillväxt utan en bred krona är den optiskt särskilt lämplig som en badkarväxt.
I allmänhet bör man ta hänsyn till att trollhassel växer långsammare i behållare. Detta kan ofta vara en fördel eftersom växten därför kan stanna kvar i samma behållare i många år. Om din trollhassel växer i en behållare, var uppmärksam på jordens fukt. Tillräcklig gödsling är också nödvändigt på regelbunden basis.
När och hur ska jag beskära min trollhassel?
Beskärning av trollhassel görs bäst efter blomningen på våren. I grund och botten är det tillräckligt att ta bort de torra grenarna från växten. Små korrigeringar av tillväxtvanan är möjliga. När du beskär måste du ha följande punkter i åtanke.
- Trollhassel växer inte bra från gammalt trä. Det finns en risk att trollhasseln blir bar.
- Skärsår på trollhasseln läker dåligt och är därför inkörsportar för patogener.
Hur förökar jag min trollhassel?
Förökning av trollhassel är ganska komplicerat. Fröna har en hämning att gro och behöver ofta två till tre år innan den första framgången uppnås. Alternativt är förökning via sticklingar möjlig.
Om du placerar nyklippta grenar i marken på en halvskuggig plats och tar hand om dem regelbundet kan odlingen lyckas. Eftersom trollhasseln växer mycket långsamt behöver du också mycket tålamod här. I plantskolor är det vanligt att föröka trollhassel genom ympning.
Effekt av trollhassel?
Aktiva ämnen för människor erhålls endast från den jungfruliga trollhasseln. Växtens blad och bark har en positiv inverkan på vår kropp, eftersom de innehåller tanniner och eterisk olja. Särskilt barken innehåller mycket av det tannin som också finns i vin. Användningen av trollhassel är mycket varierande.
Vad är effekten av trollhassel?
Tack vare de tanniner som trollhassel innehåller har den en sammandragande effekt, vilket kan översättas med "sammandragande". Dessa tanniner förändrar proteinerna i huden. Detta gör att det bildas ett ytligt lager på såret och vävnaden drar ihop sig. Tanninerna har också en antibakteriell och anti-cancer effekt. En annan komponent i trollhasselbladen är den eteriska oljan. Den innehåller antibakteriella och antiinflammatoriska ämnen.
- Antiinflammatorisk
- Stoppar blödning
- Mot klåda
- Antibakteriell
- Antioxidant
Vilka trollhasselprodukter finns tillgängliga?
På grund av dess olika ingredienser bearbetas trollhassel till olika produkter. Som viktiga ämnen används antingen den eteriska oljan eller tanninerna.
- Trollhasselhydrolat (trollhasselvatten)
- Extrakt av trollhassel
På grund av de olika produktionsprocesserna innehåller hydrolat och extrakt olika råvaror. Användningsområdet för trollhassel beror på detta.
- Ansiktsvård med trollhassel
- Trollhassel kroppshygien
- Trollhassel sår- och läkningsprodukter
- Te av trollhassel
- Trollhassel för tandsköljning
Hur tillverkas trollhasselhydrolat?
För framställning av trollhasselvatten destilleras trollhasselns blad och bark med hjälp av ånga. Detta ger en mild produkt utan tanniner och konstgjorda tillsatser. Trollhasselvatten innehåller flyktiga beståndsdelar, främst eteriska oljor. De eteriska oljorna i trollhasselvatten har en antiseptisk effekt och kan därmed leda till snabbare läkning av inflammationer.
Ansiktsvatten med trollhassel
Inom kosmetiken används ansiktstonic med trollhassel mot fet hy och akne. Tack vare sin sammandragande effekt kan regelbunden användning av ansiktsvatten med trollhassel krympa porerna.
Vid akne läker inflammationer snabbare med trollhasselhydrolat. Samtidigt har det en antibakteriell effekt som förhindrar nya inflammationer. Om du har känslig hud bör du dock undvika ansiktsvatten med alkohol. Det kan torka ut och irritera huden.
Deodorant med trollhassel
På grund av sin antiinflammatoriska, sammandragande effekt kan trollhassel också användas utmärkt som bas för deodorantpinnar trollhassel. I kombination med ett annat naturligt vatten med vårdande effekt, t.ex. kamomill, kan du också blanda en deodorantspray själv.
Hur tillverkas trollhasselextrakt?
I ett trollhasselextrakt lagras de värdefulla delarna av växten i vatten eller en alkoholhaltig lösning. Detta gör att främst tanniner och flavonoider, men även vissa eteriska oljor, ackumuleras i lösningen.
På grund av de ämnen som ingår har trollhasselextrakt en antiinflammatorisk, sammandragande och tonisk effekt. Det kan därför också användas mycket bra för behandling av mindre skador. Som en kylande kompress är den också effektiv för blåmärken, blåmärken och insektsbett.
Sår- och läkande salva av trollhassel
Trollhasselsalva används främst som sår- och läkningsprodukt för små skador och inflammationer i huden. En viktig ingrediens i dessa salvor är också trollhasselvatten. De aktiva ingredienserna i trollhassel förhindrar inflammation i huden och stöder läkning.
Särskilt för mogen hud rekommenderas sårvård även för mindre skador. Sår- och läkningssalvor har ofta olika baser, från läkande zinkoxid till närande oljor. Vid större skador bör du konsultera en läkare.
Salva mot hemorrojder av trollhassel
[Hemorrojder]() är obehagliga och en belastning i vardagen. Många sår- och läkningssalvor med trollhassel kan också användas som hemorrojdsalva. Effektivt mot hemorrojder är användningen av garvsyra från trollhasselns bark. På grund av dess sammandragande egenskaper minskar blodcirkulationen och utbuktningarna drar ihop sig. Därför används trollhasselextrakt specifikt för denna applikation.
Dessutom har extraktet en antiinflammatorisk effekt och lindrar klåda och smärta. Trollhasselprodukter är endast användbara och effektiva för hemorrojder i steg ett och två. Om tillståndet är mer avancerat är behandling av en läkare nödvändig.
Suppositorier med trollhassel
Trollhasselsuppositorier innehåller också extrakt av jungfru trollhassel. Detta resulterar i en hög andel tanniner och motsvarande effekt. Tillsatsen av oljor ger suppositorierna deras form. I kombination med lanolin är de lätta att sätta in. Suppositorierna kan mycket väl kombineras med salvor baserade på trollhassel.
Våtservetter med trollhassel
Alla som lider av hemorrojder vet hur obekvämt det kan vara att gå på toaletten när man är på språng. När allt kommer omkring vill du känna dig bekväm även när du är på språng. Det är därför trollhasselservetter är den perfekta följeslagaren. De är dränkta i trollhasselextrakt och rengör inte bara, utan svalkar också och lindrar obehag.
Kulor av trollhassel
Inom homeopatin används trollhassel mot samma symptom som inom naturmedicinen. Användningsområden är sår, [hemorrojder]() och hudproblem samt gynekologi. Dessa kulor sägs också hjälpa mot svåra menstruationssmärtor. Sköljningar används vid inflammationer i tandköttet och munslemhinnan.
Te av trollhassel
Torkade trollhasselblad kan också användas som te. Det hjälper effektivt mot diarré och magbesvär. Teet kan också användas som sköljmedel vid inflammation i slemhinnorna runt munnen.
Vad måste jag tänka på när jag använder trollhassel?
Liksom många andra produkter kan trollhassel orsaka irritation. Om du har känslig hud bör du först testa ansiktsvatten med trollhassel noggrant för att se om en allergisk reaktion uppstår med trollhassel. Om du använder trollhasselsalva bör symtomen snabbt försvinna. Om det inte sker någon förbättring inom sju dagar bör du rådfråga en läkare.
Var också uppmärksam på ingredienserna i de enskilda produkterna. Vissa salvor innehåller mineraloljor. Dessa tolereras inte av vissa människor. I detta fall är det bättre att använda salvor med zinkoxid. Detta ämne hjälper också till med läkning. Särskild hänsyn bör också tas till gravida kvinnor, ammande mödrar och spädbarn.
Trollhasselprodukter Graviditet
Under graviditet och amning är utvärtes användning av trollhasselprodukter som ansiktslotion, deodorant, kräm och salva säker. Användningen av produkter för invärtes bruk, t.ex. te, har inte undersökts tillräckligt. Tala därför med din läkare före användning.
Trollhassel för spädbarn och småbarn
Trollhasselvatten är väl lämpat för barn eftersom det inte innehåller tanniner. I allmänhet används trollhassel på barn för hudavskrapningar och mindre blåmärken. Trollhasselgel är särskilt populär för att kyla insektsbett. Nya studier har visat att trollhassel har god effekt mot [servettdermatit\]\(/napkin dermatitis/). Invärtes användning av trollhassel hos barn rekommenderas inte eftersom det inte finns tillräcklig erfarenhet. Undantaget är användning av munsköljningar. Dessa kan användas för barn så snart de inte längre sväljs.
Trollhassel för djur
Människors tolerans mot växter får inte överföras till djur. När det gäller trollhassel finns det ingen känd intolerans vid extern användning. Trollhasselprodukter är mycket populära som en salva för att minska inflammation vid skador. Speciellt i akuta situationer hjälper också kompresser med trollhasselvatten eller extrakt.
Intern användning av trollhassel rekommenderas endast villkorligt för djur. Observera att trollhassel är giftigt för katter. För andra djur bör trollhassel inte administreras under en längre tidsperiod. Anledningen till detta är tanninernas antinutritiveffekt. Antinutritiva ämnen hindrar kroppen från att utnyttja den intagna födan fullständigt. Om behandlingen förlängs kommer djuren endast att växa i begränsad omfattning.