Den första vårsolen eller semestersolen, solbränna kan utvecklas snabbt utan skydd. Obehaget, som rodnad och smärta, är mycket obehagligt vid svåra brännskador. Vad kan man göra mot solbränna så att det röda ansiktet eller klådan på den drabbade delen av kroppen snabbt försvinner?
Hur uppstår solbränna?
![sonnenbrand2.jpg]( =1400x940)
Utomhus utsätts våra kroppar ständigt för ultravioletta strålar från solen, förkortat UV-strålar. När strålarna träffar vår hud förändras den. Samma effekt kan också åstadkommas av artificiella källor som solarium eller svetsning. Strålningen delas in i olika våglängder enligt UV-A, UV-B och UV-C. UV-B-strålar är farliga för människokroppen eftersom de har hög energi och inte filtreras av atmosfären. Om för mycket UV-strålning träffar huden skadas cellerna och dör långsamt. Kroppen reagerar med ökad blodcirkulation, vilket orsakar hudrodnad och andra symptom.
Vem är i riskzonen när man solar?
Solbränna anses vara farligt eftersom förstörelsen av hudceller kan utlösa hudcancer. Personer med ljus hud och ljusblont eller rödaktigt hår, liksom spädbarn och barn, bör inte utsättas för solen utan skydd. Men även mörkare hudtyper kan snabbt bli solbrända. Vid havet eller i närheten av byggnader är solstrålarna starkare än på andra platser på grund av reflektion. Solstrålarnas intensitet ökar stadigt med varje meter över havet, så risken för solbränna är betydligt högre där. Även personer med mörkare hudtyp bör endast utsättas för solen oskyddade under korta perioder i dessa situationer.
Vilka är symtomen på solbränna?
![sonnenbrand3.jpg]( =1400x940)
Solbränna visar sig alltid genom att huden blir röd. Beroende på intensiteten i solexponeringen kan symtomen uttalas på olika sätt. Därför klassificeras det i olika grader enligt:
\- 1:a gradens solbränna: detta är en mild solbränna. Huden är röd, varm och spänd. Andra obehagliga symptom är smärta, brännande känsla och klåda.
\- 2: a gradens solbränna: rodnad och klåda är mer uttalade. Dessutom bildas blåsor på huden.
\- 3:e gradens solbränna: Förutom symtomen i andra graden lossnar också det övre hudlagret på de brända områdena. Feber, frossa och illamående kan också förekomma i denna allvarliga form.
Hur länge varar en solbränna?
När en solbränna försvinner helt beror på hur allvarlig den är. Om symptomen är milda börjar läkningen vanligtvis den andra eller tredje dagen. Under de följande dagarna försvinner symtomen också helt. Vid måttlig till svår solbränna tar det två till tre veckor att läka.
Vad hjälper mot solbränna?
Vid akuta tecken på solbränna bör man omedelbart undvika att vistas i solen. De drabbade personerna bör täcka områdena väl och flytta till tät skugga eller slutna utrymmen. Hur solbrännan behandlas beror på hudens tillstånd.
Hur behandlas solbränna?
![sonnenbrand4.jpg]( =1400x940)
Första hjälpen vid solbränna är att kyla de drabbade områdena av kroppen med en kall dusch, fuktiga handdukar, isbitar eller kylförpackningar. Vid hjärt- och kärlsjukdomar, överhettning eller barn ska man dricka vatten i förväg och börja behandlingen med ljummet vatten. Kylförpackningar och isbitar får aldrig placeras direkt på huden, utan måste täckas med en handduk i förväg. Om solbrännan sitter på överkroppen kan en våt skjorta hjälpa till att kyla ner den. Beroende på hur allvarlig solbrännan är är en till två timmars kylning användbar. Efteråt hjälper olika geler och krämer mot obehaget.
Vilka läkemedel hjälper mot solbränna?
Återfuktande produkter som aloe vera och panthenol används för att behandla solbränna. Aloe vera kyler dessutom huden. Vårdprodukter med de aktiva ingredienserna panthenol och ringblomma stöder läkning. Alla geler eller krämer som används ska vara parfymfria, alkoholfria och lätta att applicera. Hydrokortisonkrämer, som finns receptfria på apotek, hjälper mot inflammation i huden.
När ska jag gå till läkaren för solbränna?
![sonnenbrand5.jpg]( =1428x940)
Vid svår solbränna bör läkare konsulteras. Om blåsor bildas på huden får de endast punkteras av läkare. Starkare kortisonkrämer eller tabletter är ofta nödvändiga för att motverka symtomen på dessa brännskador, som endast kan erhållas från en läkare på recept.
Vilka huskurer ska man använda mot solbränna?
Vid solbränna är huskurer ofta mycket effektiva för att lindra obehaget och stödja läkningen av huden. I den inledande fasen är kylande kompresser med ostmassa eller yoghurt, som appliceras på de drabbade områdena minst lika tjocka som en tumme, till hjälp. Ostmassa och yoghurt får inte torka ut, så att huden inte belastas ytterligare när de tas bort. Regelbundna, långvariga kompresser med olika huskurer hjälper också mot akuta symtom.
- Kamomillte lugnar huden och stöder läkning.
- Hamamelisvatten ([trollhassel\]\(/trollhassel/)) innehåller eteriska oljor med kylande och lugnande egenskaper. Den sammandragande effekten hos trollhassel minskar överdrivet blodflöde vid solbränna och bidrar till att rodnaden avtar.
- Svart te innehåller tanniner som har en antibakteriell och smärtlindrande effekt. På så sätt stöder de läkning av huden.
Etanol (alkohol) tillsätts ibland till trollhasselvatten som konserveringsmedel. Vid solbränna bör endast produkter utan alkohol användas; etanol drar ut fukt ur cellerna och torkar ut huden. Därför bör produkter som innehåller etanol inte användas vid solbränna.
Vad hjälper mot klåda i solbränna?
![sonnenbrand6.jpg]( =1400x940)
När den värsta smärtan är över börjar läkningsprocessen. Under denna fas är solbrännan mycket kliande. Om patienten ger efter för detta finns det risk för inflammation och ärrbildning. Flera appliceringar av fuktgivande krämer med de aktiva ingredienserna glycerin och urea hjälper mot detta. Mellan appliceringarna hjälper kompresser med trollhasselvatten mot klåda.
Hur förebygger jag solbränna?
Eftersom solbränna kan utlösa hudcancer är det särskilt viktigt att förebygga. Att använda solskyddsmedel är särskilt populärt eftersom man fortfarande kan bära lätta kläder. För spädbarn och småbarn är en solskyddsfaktor på 50+ ett säkert skydd. Vuxna väljer solskyddsfaktor beroende på sin egen hudtyp och planerade aktiviteter. Särskilt lämpliga är parfymfria, mineraliska solskyddsmedel. Alternativt kan rätt kläder ersätta solskydd.
- Tätt vävda textilier av syntetfibrer skyddar bättre mot solbränna än löst linne.
- Långärmade skjortor och byxor täcker armar och ben
- Huvudbonader skyddar mot solbränna i hårbotten
- Toppiga kepsar eller breda hattar förhindrar solbränna i ansiktet
- Använd speciella UV-skjortor för barn när du står eller är i bergen
- Utsatta kroppsdelar som händer och nacke måste täckas med solskyddsmedel