Rodnad och fjällande hud på huvudet eller i ansiktet är de första tecknen på seborroiskt eksem. Denna hudsjukdom, även kallad seborrhoisk dermatit, är i allmänhet ofarlig. Särskilt när synliga områden i ansiktet är drabbade kan seborroisk dermatit också påverka självkänslan. Denna artikel är avsedd att hjälpa drabbade att lära sig mer om seborroiskt eksem och behandlingsalternativ.
Vilka är symtomen på seborroiskt eksem?
Vid seborroiskt eksem uppträder gulaktiga fjäll vanligtvis i ansiktet eller under håret. Mjället är påtagligt fett och uppträder huvudsakligen som sammanhängande inflammatoriska foci. Huden under är röd och irriterad. Om hårbotten är drabbad kan klåda också förekomma i vissa fall. Om seborroiskt eksem förekommer frekvent i hårbotten kan det också leda till håravfall. Symtomen uppträder i oregelbundna episoder.
När uppstår klåda vid seborrhoiskt eksem?
Seborrhoiskt eksem är vanligtvis inte kliande. Ett undantag är ett kroniskt förlopp i hårbotten. I detta fall kan svår klåda utvecklas. Kliande bör undvikas till varje pris, eftersom det annars finns en hög risk för sekundär infektion.
På vilka delar av kroppen förekommer seborrhoiskt eksem?
Seborrhoiskt eksem uppträder oftast på områden av kroppen som har en högre koncentration av talgkörtlar. Dessa inkluderar:
- Hårbotten
- Mellan och på ögonbrynen
- Runt näsan och på kinderna
- På och bakom öronen
- Sällan bröstbenet och ryggen i området kring bröstryggen
- Sällan hudveck under bröstet, i armhålan eller i ljumskarna
- Hos män i skäggområdet
- Hos män i underlivet
Vilka är de olika formerna av seborrhoiskt eksem?
Seborrhoiskt eksem kan förekomma i varierande grad och svårighetsgrad. Därför delas sjukdomen in i tre olika former:
- Seborroiskt eksem: förstadium till dermatit med lokala fjäll och rodnad, kraftig svettproduktion och talgutsöndring.
- Fokalt seborroiskt eksem: måttligt till svårt förlopp, inflammatoriska foci är rodnade, oregelbundna och gulaktiga fjällningar, kroniskt förlopp
- Disseminerat seborroiskt eksem: måttligt till svårt förlopp, omfattande, fjällande och inflammatoriska röda härdar, ibland vätskande och skorpbildande huddefekter.
Kan jag förväxla seborroiskt eksem med andra hudåkommor?
Symtomen på seborroiskt eksem liknar dem vid andra hudsjukdomar. Psoriasis, även kallat psoriasis, uppvisar liknande symtom. De kan särskiljas genom spridningen av hudförändringarna. Vid båda hudsjukdomarna går rodnaden och fjällningen över gränsen mellan pannan och hårfästet. Vid psoriasis är det drabbade området skarpt avgränsat. Vid seborroiskt eksem finns det däremot inflammationsfickor som inte är tydligt avgränsade. En annan ledtråd är håravfall, som endast förekommer vid seborroisk dermatit. En exakt diagnos kan ställas av en läkare.
Hur känner jag igen seborroiskt eksem hos spädbarn?
En speciell form är seborrhoiskt eksem hos spädbarn, i dagligt tal kallat gnejs. Denna hudsjukdom kännetecknas av skarpt avgränsade, rodnade områden. De drabbade områdena är täckta av gulaktiga fjäll, men orsakar knappast klåda. Sjukdomen börjar vanligtvis mellan den 2:a och 4:e levnadsveckan på hårbotten med den så kallade "vagghatten". Beroende på svårighetsgraden kan även pannan, nacken och blöjområdet med ljumskarna påverkas i det fortsatta förloppet.
Vad är orsaken till seborrhoiskt eksem?
Den specifika orsaken till sjukdomen har ännu inte undersökts. Man antar att seborrhoiskt eksem orsakas av flera faktorer. En ökad talgproduktion antas vara en viktig faktor. En annan faktor kan vara den vanligtvis ofarliga koloniseringen av huden med en jästsvamp, Malassezia furfur.
Vilka är riskfaktorerna för seborrhoiskt eksem?
Seborrhoiskt eksem kan förekomma hos personer i alla åldrar och av alla kön. Majoriteten av de drabbade är män. Det finns vissa faktorer som kan öka risken. Dessa är bland annat
- Ålder: Seborrhoiskt eksem är vanligare hos personer i åldern 30 till 60 år.
- Genetik: En familjehistoria av tillståndet ökar risken för att få det.
- Hormoner: Hormonella förändringar kan förvärra seborroiskt eksem. Spädbarn och kvinnor under graviditet eller klimakteriet löper större risk att få sjukdomen.
- Sjukdomar: Personer med neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom eller HIV löper högre risk att drabbas av seborroiskt eksem.
- Stress: Seborrhoiskt eksem kan utlösas eller förvärras av stress.
- Hudtillstånd: Personer med fet hud och fett hår är också mer mottagliga för seborroiskt eksem.
- Väder: De flesta drabbade upplever färre symtom under sommarmånaderna.
Hur behandlas seborrhoiskt eksem?
Behandlingen av hudåkomman beror på symtomens form och svårighetsgrad. Hittills finns det ingen behandling som helt botar seborroiskt eksem. Seborroiskt eksem är ett ofarligt tillstånd som inte är smittsamt. Symtomen som fjällning och rodnad kan behandlas väl.
Vilka läkemedel hjälper mot seborrhoiskt eksem?
Olika aktiva substanser används för behandlingen. Syftet är att minska svampangreppet. Effektiva läkemedel inkluderar:
- Antimykotika: Dessa antimykotika appliceras externt och bekämpar spridningen av jästsvampen. Denna grupp omfattar: Selensulfid, zinkpyrithion och vid svårare symtom ketokonazol och mikonazol.
- Keratolytika: Dessa medel avlägsnar de döda hudceller som kan täppa till porerna. Medel som salicylsyra minskar därmed effekterna av seborroiskt eksem.
- Calcineurinhämmare: Dessa hämmar immunförsvaret och har en antiinflammatorisk effekt. Särskilt den aktiva ingrediensen pimecrolimus har visat inledande framgångar vid behandling av seborroiskt eksem. Den aktiva ingrediensen takrolimus, som också sägs ha en fungicid effekt på hudsvampen Malassezia furfur, tillhör också denna grupp.
- Glukokortikoid: Vid kraftig rodnad eller vätskande hud används kortison före behandling med antimykotika. Det dämpar inflammationen och har en avsvällande effekt.
De aktiva substanserna finns i externt applicerade krämer och salvor. Dessa hjälper mot seborroiskt eksem på näsa, öron och kropp. Speciella schampon används för hårbotten.
Vilket schampo hjälper mot seborrhoiskt eksem?
Om symtomen uppstår på håriga områden som hårbotten, skägg eller bröst, krävs ett speciellt schampo mot seborroiskt eksem. Många patienter väljer testvinnaren av produkter mot mjäll som schampo. Dessa produkter är oftast inte lämpliga eftersom de är mer effektiva mot torr hårbotten. Att välja fel medel mot seborroiskt eksem kan förvärra symtomen. Istället rekommenderas användning av produkter med antimykotika, såsom selensulfid eller ketokonazol. För att skydda ögonen är det bättre att använda en kräm eller salva för seborroiskt eksem på ögonbrynen.
När bör jag kontakta läkare för seborroiskt eksem?
En hudläkare kan ställa en korrekt diagnos och ge råd om behandlingsalternativ. Vissa mediciner eller behandlingar mot hudsvamp kan ha oönskade biverkningar. Särskilt när det gäller allergier kan valet av rätt medicinering endast göras av en läkare. Dessutom kan hudläkaren utföra regelbunden övervakning av huden och symtomen för att förhindra återfall.
Vilka åtgärder stöder seborroiskt eksem?
Förutom medicinering kan livsstilsförändringar lindra symtomen. Kosten spelar en viktig roll vid seborroiskt eksem. Att undvika socker, kolhydrater och animaliska fetter kan minska talgproduktionen. Stressreducering genom avslappningstekniker som yoga kan också ha en positiv effekt på hudens utseende. I svåra fall kan ljusterapi som levererar ultraviolett ljus till den drabbade hudstrukturen hjälpa till att lindra symtomen.
Hur behandlas seborrhoiskt eksem hos spädbarn?
Seborrhoisk dermatit hos spädbarn behöver vanligtvis inte behandlas. Sjukdomen påverkar inte barnen. Inom det första levnadsåret avtar huvudbonaden av sig själv. Tjock mjäll i hårbotten kan mjukas upp genom att smörja in den med olja eller fet kräm. Efter två timmar kan de lätt gnuggas bort i ett bad. Om andra hudområden är drabbade hjälper det vanligtvis att bada regelbundet med lite tillsatt olja. Barnets hud vårdas med återfuktande krämer. Påverkade hudveck vårdas med zinksalva så att inga öppna fläckar uppstår. Om zinksalvan inte är tillräcklig bör en läkare konsulteras.
När ska jag ta mitt barn till läkaren för seborroiskt eksem?
Vid misstanke om seborroiskt eksem kan ett läkarbesök vara tillrådligt. Detta gäller särskilt om diagnosen är osäker eller om symtomen förvärras trots behandling. Ofta kan misstanken klargöras under en rutinkontroll. Om det också förekommer svår klåda eller gråt från och med den tredje levnadsmånaden är det absolut nödvändigt att barnet undersöks av en läkare. Detta kan vara en indikation på komplikationer som bör behandlas snabbt.
Vilka huskurer hjälper mot seborrhoiskt eksem?
Det finns flera huskurer som kan hjälpa till att lindra symtomen på seborrhoiskt eksem. Det är dock viktigt att notera att vissa huskurer inte visar samma effektivitet hos alla patienter. För personer med allergier kan ett test med en blötlagd bomullstuss på ett hudområde som inte syns vara användbart. Några huskurer som kan vara till hjälp vid behandling av seborroiskt eksem är:
- Teträdolja: Teträdolja innehåller ämnen som motverkar svampinfektioner. Som ett resultat kan det hjälpa till att minska mjäll och rodnad i hårbotten. Tillsätt några droppar i schampo eller hårvårdsprodukter och blanda väl.
- [Trollhassel](): Tanninerna i trollhassel reagerar med proteinerna i huden. Detta bildar en tunn skyddsfilm på huden. Tack vare denna sammandragande egenskap är trollhassel effektivt mot klåda och hämmar inflammation vid seborrhoiskt eksem. Regelbunden behandling med trollhassel mot seborroiskt eksem lugnar huden och rodnaden avtar snabbare.
- Kokosolja: Kokosolja har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lugna huden. Oljan appliceras på de drabbade områdena eller används som hårinpackning.
- Äppelcidervinäger: Äppelcidervinäger hjälper till att balansera pH-värdet i huden vid seborrhoiskt eksem. Detta gör det svårare för svampar och bakterier att sprida sig på huden. Vinägern späds ut med vatten och appliceras med en bomullsrondell.
Om symtomen förvärras eller ytterligare obehag uppstår bör produkterna omedelbart avbrytas.