Nässelutslag, även kallat urtikaria, är en hudsjukdom som kännetecknas av kliande vallar. Namnet på tillståndet kommer från det gamla tyska ordet "næssel", som betyder "brännässla". Termen syftar på att nässelutslagen liknar de som uppstår vid beröring av brännässlor.
Vilka är symtomen på nässelutslag?
Symtomen på nässelfeber påverkar främst huden. I vissa fall kan dock även andra fysiska symtom förekomma:
- Klåda: Kraftig klåda är det vanligaste symtomet på nässelutslag och kan vara mycket plågsamt.
- Röda, upphöjda vallar: Dessa kan uppträda på olika delar av kroppen och variera i storlek och form.
- Svullnad: Nässelutslag kan åtföljas av svullnad i huden, särskilt runt ögonen och läpparna.
- Angioödem: Vissa patienter upplever svullnad på grund av vattenretention i huden, vilket uppträder med nässelutslag i ansiktet. Angioödem kan förekomma både samtidigt som wheals eller som det enda symtomet.
- Varm hud: De flesta patienter klagar över obehagligt överhettad hud.
- Huvudvärk och ledvärk: När nässelutslag orsakas av inflammation i kroppen är det också vanligare med huvudvärk och ledvärk.
- Feber: Nässelutslag orsakar feber hos vissa drabbade personer, särskilt om orsaken till nässelutslagen är smittsam.
- Smärta: När det finns inflammation i kroppen eller akuta uppblossningar kan nässelfeber också orsaka smärta.
Är nässelfeber farligt?
Nässelutslag är mycket obehagliga för de drabbade patienterna, men inte farliga. I händelse av en allergisk form är det dock absolut nödvändigt att se upp för anafylaktisk chock. Om det utöver symtomen förekommer cirkulationsfluktuationer, hjärtklappning, cirkulationssvaghet och andfåddhet bör en läkare konsulteras omedelbart. Patienter bör också vara försiktiga med angioödem. Om svullnader bildas i området kring luftvägarna kan detta leda till akut andnöd.
Vad är förloppet för bikuporna?
Nässelutslag uppträder i episoder som huvudsakligen inträffar på natten. Vid många former av nässelutslag avtar symtomen inom några minuter eller timmar, senast efter lämplig medicinering. Ofta blossar symtomen upp igen under de närmaste dagarna.
Hur kan jag skilja nässelutslag från andra hudåkommor?
I många fall kan nässelfeber tydligt kännas igen på de karakteristiska vallarna på huden. Många hudsjukdomar som [eksem]() eller [neurodermatit]() orsakar svår klåda på huden. Till skillnad från andra sjukdomar lindras inte urtikaria av att man kliar sig med naglarna. Istället gnuggar de drabbade fingertopparna över hudområdena. Detta resulterar i färre inflammerade hudområden i nässelfeber.
Vad är orsaken till nässelutslag?
Orsaken till nässelutslag är en ökad aktivitet hos immunceller, så kallade mastceller. Dessa frisätter histamin, en signalsubstans som främjar inflammation. Denna signalsubstans får venerna i kroppen att vidgas och hudkärlen att bli mer genomsläppliga. Som en följd av detta utvecklas symtom som vallar, svullnader och klåda i de djupare hudlagren.
Vilka är de olika formerna av bikupor?
Urtikaria delas in i olika former. Den differentieras vanligtvis efter utlösande faktor och varaktighet:
- Spontan urtikaria: Vid spontan urtikaria bildas de karakteristiska valkarna vanligtvis över hela kroppen. Om symtomen läker inom sex veckor kallas det akut spontan urtikaria. Detta är ofta resultatet av en infektion. En annan orsak kan vara en allergisk reaktion på ett getingstick, ett livsmedel eller ett läkemedel. Kroniska spontana nässelutslag tar mycket längre tid att läka och kan pågå i flera månader. De utlösande faktorerna liknar ofta den akuta formen, men påverkar kroppen under längre tid. Det kan vara en kronisk sjukdom, en långvarig medicinering, livsmedel eller kosmetika.
- Fysiska nässelutslag: Exponering för yttre stimuli som kyla, värme, UVA-ljus utlöser budbärarsubstanserna. Slipande kläder eller repor på huden kan också utlösa nässelutslag.
- Andra former av urtikaria: Andra former är svettningsurtikaria, som kan utlösas av kraftiga svettningar under träning, varma bad eller kryddstark mat. Att vistas i vatten för länge eller fysisk ansträngning kan också utlösa nässelutslag. En vanlig form är kontakturtikaria, som kan orsakas av att man vidrör kemikalier, rengöringsmedel eller giftiga växter.
Vilka är de kända utlösande faktorerna för spontana nässelutslag?
De utlösande faktorerna för nässelutslag är mycket olika. Hos cirka 20% av patienterna kan ingen orsak identifieras.
- Allergier: Dessa kan vara matallergier, läkemedelsallergier, insektsbett och stick, kosmetika och andra ämnen.
- Autoimmuna sjukdomar: Nässelfeber kan också vara ett symptom på autoimmuna sjukdomar som lupus eller sköldkörtelsjukdom.
- Infektionssjukdomar: Vissa infektionssjukdomar, som hepatit, mononukleos och andra, kan orsaka nässelfeber.
Behöver jag uppsöka läkare för nässelutslag?
Nässelutslag är ett symtomatiskt tillstånd som kan ha olika orsaker. En läkare kan lättare identifiera orsaken till nässelutslag. En läkare bör därför konsulteras för snabb och effektiv behandling.
Är nässelutslag smittsamt?
Nässelutslag orsakas av kroppens individuella reaktion på olika utlösande faktorer. Därför är sjukdomen inte smittsam.
Kan nässelutslag utlösas av Corona?
I flera rapporter har nässelfeber observerats tillsammans med coronasjukdom. Man misstänker att viruset stimulerar immuncellerna. Booster-vaccination kan också utlösa nässelfeber i sällsynta fall.
Hur behandlas nässelutslag?
Nässelfeber kan inte botas. Eftersom tillståndet ofta bara är ett tecken på ett annat tillstånd, bör orsaken till nässelutslagen klargöras. Om nässelfeber orsakas av vissa triggers, bör dessa undvikas till varje pris. Detta kan minska eller förhindra symtomen. Hos cirka 80% av patienterna kan utlösaren hittas. I allmänhet försvinner sjukdomen vanligtvis på egen hand.
Vilka läkemedel hjälper mot nässelutslag?
Eftersom nässelfeber inte kan botas fokuserar behandlingen på symptomen. Det finns några effektiva mediciner tillgängliga för detta.
- Antihistaminer: Dessa läkemedel hjälper till att lindra svullnad och klåda. De aktiva ingredienserna blockerar det histamin som orsakar symtomen. Det finns både receptfria och receptbelagda antihistaminer.
- Kortikosteroider: Om nässelutslagen är svåra eller outhärdliga kan läkaren ordinera kortikosteroider, t.ex. kortison. Detta minskar inflammationen och lindrar symtomen.
- Immunoglobuliner: En särskild typ av protein som kallas immunoglobuliner kan ges vid svåra fall av nässelfeber för att lindra symtomen.
Vad annat hjälper mot nässelfeber?
Vid vissa former av nässelutslag kan UV-ljusbehandling lindra symtomen.
I lindriga fall kan det hjälpa att behandla symtom som klåda och värme genom att använda fuktkrämer.
Vilka huskurer hjälper mot nässelfeber?
Det finns några huskurer som kan hjälpa till att lindra symtomen på nässelutslag.
- Kallt vatten: Ett kallt vattenbad eller en kall kompress kan hjälpa till att lindra klåda och minska svullnad. Kylan får blodkärlen att dra ihop sig och minskar frisättningen av histamin.
- Ostmassa: Att applicera ett tjockt lager ostmassa på det drabbade området och låta det verka i minst 30 minuter hjälper mot symptomen.
- Aloe vera: Aloe vera har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska svullnad och lindra klåda.
- Trollhassel: Trollhassel har antiklåda och antiinflammatoriska egenskaper. Samtidigt drar trollhassel ihop blodkärlen och minskar därmed histaminfrisättningen.
Hur behandlas nässelutslag hos barn?
Nässelutslag hos barn orsakas vanligtvis av en infektion som influensa, otitis media eller tonsillit. Eftersom nässelutslag hos spädbarn och barn vanligtvis bara varar i några dagar kan de först behandlas med huskurer. För att vara på den säkra sidan bör en barnläkare konsulteras. Om nässelfeber hos småbarn eller spädbarn är mycket kliande kan läkaren också ordinera histaminer. Doseringen måste dock justeras individuellt, så receptfria produkter bör inte användas utan konsultation.
Är nässelutslag farligt under graviditet?
De hormonella förändringar som orsakas av graviditet kan gynna nässelutslag eller få dem att återkomma. Om symtomen är svåra, t.ex. klåda, kommer den ansvariga läkaren att besluta om eventuell medicinering. Det kan emellertid också hända att en befintlig urtikaria plötsligt försvinner. Det finns ingen risk för överföring till det ofödda barnet.