Huden kliar och är rodnad - det kan vara tecken på kontaktallergi. Hudförändringarna, som medicinskt kallas allergisk kontaktdermatit eller allergiskt kontakteksem, uppstår när huden kommer i kontakt med ett visst ämne. Detta fenomen drabbar inte bara människor utan kan också förekomma hos djur som hundar. Identifiering av de utlösande faktorerna och lämplig behandling är avgörande för att säkerställa den drabbade personens välbefinnande.
Vilka är symtomen på kontaktallergi på huden?
Kontaktdermatit yttrar sig alltid genom en hudförändring som ofta uppträder först 48 timmar efter kontakt. På grund av olika orsaker kan symtomen på en kontaktallergi vara mångfaldiga. De drabbade visar ofta:
- Rodnad och svullnad i huden
- Gråtande blåsor
- Bildning av vallar
- Skorpa eller fjällning
- Klåda
- Brännande känsla
Hur stark är klådan vid kontaktallergi?
Kontaktallergi åtföljs alltid av [klåda](). Intensiteten kan bero på olika faktorer, inklusive personens känslighet för allergenet, svårighetsgraden av den allergiska reaktionen och det område av kroppen som påverkas. Klådan är ofta svår och kan vara mycket plågsam. Det finns en stark önskan att klia för att få kortvarig lindring. Detta leder i sin tur till hudirritation, förnyad klåda och ytterligare komplikationer som infektioner. Alternativt kan de kliande områdena masseras med lätt tryck. Denna beröring undviker att hudåkomman förvärras.
I vilka delar av kroppen förekommer kontaktallergier?
Kontaktallergier kan uppstå i olika delar av kroppen beroende på vilket allergen huden kommer i kontakt med. Kontakteksem uppträder ofta på följande ställen:
- Ansiktet
- händer
- Armar och ben
- Hals och dekolletage
- Genitala området:
- Fötter
Vad är orsaken till en kontaktallergi?
Orsaken till en kontaktallergi är en överreaktion av immunsystemet mot ett ämne. När huden kommer i kontakt med detta ämne reagerar T-cellerna i kroppen. Man misstänker att denna överreaktion i kroppen är genetiskt betingad.
Hur uppstår en kontaktallergi?
En kontaktallergi uppstår inte omedelbart vid kontakt. Utvecklingsprocessen omfattar flera steg. Vid den första exponeringen för det allergiframkallande ämnet uppfattar immunsystemet det som främmande och bildar specifika försvarsmekanismer, så kallade antikroppar. Inga hudförändringar observeras ännu vid denna kontakt. Vid förnyad exponering binder de redan bildade antikropparna till speciella celler i huden, så kallade mastceller. Detta leder till frisättning av ämnen som främjar inflammation, t.ex. histamin. Dessa orsakar en lokal inflammatorisk reaktion i huden, vilket leder till de typiska symtomen på en kontaktallergi. På grund av denna multipla kontakt utvecklas kontakteksem vanligtvis först i vuxen ålder.
Vilka är de utlösande faktorerna för en kontaktallergi?
En kontaktallergi kan utlösas av en mängd olika ämnen. Nedan följer några vanliga allergener som kan orsaka kontaktallergi:
- Metaller: nickel, krom, kobolt och andra metaller som finns i smycken, bältesspännen, klockor, metallfästen eller metallverktyg.
- Kosmetika: Ingredienser i hudvårdsprodukter, t.ex. konserveringsmedel (t.ex. parabener), doftämnen, färgämnen eller produkter för personlig vård som schampo, tvål eller deodoranter.
- Läkemedel: Vissa topikalt applicerade läkemedel, t.ex. antibiotika.
- Doftämnen: Doftämnen i kosmetika eller rengöringsmedel, eteriska oljor eller vissa växtextrakt.
- Latex: Latexallergi på grund av kontakt med latexhandskar, latexprodukter eller medicinska förband.
- Kemikalier: Olika kemikalier i hushållsprodukter, rengöringsprodukter, färger,
- lösningsmedel, bekämpningsmedel eller industriella ämnen.
- Växter: Vissa typer av växter kan orsaka allergiska reaktioner, t.ex. murgröna.
- Livsmedel: I vissa fall kan vissa livsmedel orsaka allergiska reaktioner när de kommer i kontakt med huden.
Hur testar läkaren för kontaktallergi?
läkaren kan använda olika metoder för att fastställa orsaken till en kontaktallergi. Grunden är en grundlig anamnes, där den medicinska historien tas upp. Detta innebär att man undersöker möjliga utlösande faktorer och kontakter med vissa ämnen. Det kan också handla om ämnen som tidigare tolererats utan problem. Olika metoder finns tillgängliga för diagnosen:
- Lapptest: Lapptestet är en ofta använd metod för att diagnostisera kontaktallergier. Små mängder utspädda allergenlösningar appliceras på huden och täcks med speciella plåster. Efter 48 timmar utvärderas testet för att se om några hudförändringar har uppstått.
- Epikutantest: I likhet med lapptestet innebär epikutantestet att allergenlösningar appliceras på huden. Till skillnad från lapptestet används dock särskilda testkammare för att testa ett större antal ämnen samtidigt.
- Blodprov: Blodprov som IgE-blodprov används för att mäta förekomsten av specifika antikroppar (IgE-antikroppar) mot vissa allergener i blodet. Dessa tester är dock mindre känsliga än hudtesterna och används vanligtvis tillsammans med andra diagnostiska metoder.
Hur behandlas en kontaktallergi?
Det viktigaste behandlingssteget är att undvika det som utlöser kontaktallergin. När det allergiframkallande ämnet har identifierats ska alla produkter som innehåller det ämnet undvikas. Själva behandlingen är inriktad på symtomen och på att stödja läkningsprocessen.
- Undvikande av allergener: Den viktigaste åtgärden är att undvika kontakt med det utlösande allergenet. Detta kan innebära att man undviker ämnet helt och hållet. Att använda skyddshandskar eller lämpliga kläder kan också förhindra kontakt.
- Extern behandling: Användning av topiska krämer, lotioner eller salvor med antiinflammatoriska medel.
- Systemisk behandling: Vid svåra symtom kan antiinflammatoriska medel lugna huden.
- Undvik irriterande ämnen: Huden får inte utsättas för andra irriterande ämnen. Doftämnen eller alkohol som konserveringsmedel. Kan fördröja läkningen.
- Immunterapi mot allergi: I vissa fall kan immunterapi mot allergi (hyposensibilisering) övervägas. Syftet med denna metod är att göra kroppens immunsystem okänsligt för det allergiska ämnet. Denna behandling används vanligtvis i svåra eller kroniska fall och kräver övervakning av en allergiläkare.
Vilka läkemedel hjälper mot kontaktallergi?
Vid behandling av kontaktallergi kan olika läkemedel användas för att lindra symtomen. Den specifika behandlingen är mycket individuell beroende på sjukdomens svårighetsgrad och personligt lidande. Viktiga mediciner för kontaktallergi är:
- Antihistaminer: Antihistaminer används ofta för att minska klåda, rodnad och svullnad vid kontaktallergi. De blockerar effekten av histamin, som frisätts under en allergisk reaktion. Antihistaminer kan finnas som tabletter, kapslar eller topikala krämer.
- Kortikosteroider: Kortikosteroider i form av salvor, krämer eller lotioner används för att minska inflammation, rodnad och klåda vid kontaktallergi. De har en antiinflammatorisk effekt och kan hjälpa till att lindra symtomen snabbt.
Antiinflammatoriska läkemedel: Ibland icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen eller naproxen. De kan tas oralt och hjälper till att minska inflammation och smärta från kontaktallergier.
- Calcineurinhämmare: Dessa läkemedel minskar immunsystemets aktivitet i huden. Detta dämpar inflammation och minskar obehaget avsevärt.
Dessa läkemedel mot kontaktallergi kan leda till oönskade biverkningar. Därför bör de endast tas efter samråd med en läkare. En läkare eller hudläkare kan ordinera lämplig medicinering baserat på symtomens svårighetsgrad, det drabbade området av kroppen och andra individuella faktorer.
Vad hjälper snabbt med en kontaktallergi på ansiktet?
En kontaktallergi i ansiktet är en av de värsta formerna för de drabbade eftersom symptomen inte kan döljas av kläder. Orsaken är vanligtvis allergener i kosmetiska produkter, oavsett om det är rengöring, vård eller smink. De inflammerade områdena får inte täckas med smink för att inte fördröja läkningsprocessen. För rengöring ska ingen tvål användas, utan lätta ansiktsvatten eller huskurer som innehåller tanniner. För den efterföljande vården används milda krämer för känslig hud.
Vad kan jag göra om jag har en kontaktallergi mot tvättmedel?
Kontaktallergi mot tvättmedel förekommer ofta med produkter som innehåller doftämnen eller parfym. De aktiva tvättämnena, de så kallade tensiderna, anses vara ofarliga för allergiker. Genom att använda hypoallergena tvättmedel för känslig hud kan hudirritationen minska. Ytterligare åtgärder är:
- Korrekt dosering minskar tvättmedelsresterna.
- Om tvättmaskinen har ett extra sköljprogram kan detta användas. Detta tar bort eventuella kvarvarande tvättmedelsrester.
- Användning av alternativa tvättmedel som tvålnötter eller murgröna kan vara till hjälp. Dessa naturprodukter tillsätts i tvättcykeln i en liten påse.
- Vid direktkontakt med tvättmedel bör man använda handskar för att undvika kontaktallergi på händerna.
Vad hjälper mot klåda av en kontaktallergi?
För att undvika ytterligare hudirritation är behandling av klåda av särskild vikt. Ett beprövat botemedel är [trollhassel]() i form av extrakt eller vattenhaltigt extrakt. Växten kallas också trollhassel och innehåller antiinflammatoriska och sammandragande egenskaper. De aktiva ingredienserna drar ihop huden och blodkärlen. Detta lindrar klåda och stöder läkning på samma gång.
Vilka huskurer hjälper mot kontaktallergi?
Om du har en kontaktallergi kan vissa huskurer hjälpa till att lindra symptomen. Dessa inkluderar
- Kylande kompresser: Att applicera kalla, fuktiga kompresser på den drabbade huden kan tillfälligt lindra klåda och inflammation. Trasan bör inte vara för kall för att inte irritera huden ytterligare.
- Havremjölsbad: Havremjöl innehåller ämnen som kan ha en lugnande effekt på huden. För detta badar patienterna i cirka 15 minuter i ett varmt bad med en kopp havregryn. Dessa är bäst hängda eller placerade i en liten påse i vattnet.
- Aloe vera: Applicering av aloe vera-gel på den drabbade huden kan ha en lugnande och antiinflammatorisk effekt. Använd endast ren aloe vera-gel för att undvika irriterande ämnen.
- Naturliga oljor: Vissa naturliga oljor som kokosolja, mandelolja eller jojobaolja kan ha en återfuktande effekt och lugna huden. Massera försiktigt in oljan på den drabbade stelen.
- Kamomillte: Kamomillte har antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. En stark bryggning av kamomillte används som kompress efter att det har svalnat. En kylande effekt kan uppnås samtidigt genom att förvara det i kylskåpet under en kort tid.
Dessa huskurer kanske inte är lämpliga för varje person eller varje typ av kontaktallergi. Växter innehåller aktiva ingredienser som också kan utlösa allergier. Om symtomen kvarstår, förvärras eller sprids bör en läkare eller hudläkare konsulteras.
Kan min hund få kontaktallergi?
Kontaktallergi kan också förekomma hos hundar. I detta fall utvecklar hunden en allergisk reaktion mot ett visst ämne eller ämne som den kommer i kontakt med. Denna reaktion kan utlösas av vissa växter, kemikalier, rengöringsmedel, material eller andra ämnen som den kommer i kontakt med. Symtom på kontaktallergi hos hundar kan vara hudutslag, rodnad, klåda, svullnad eller håravfall i de drabbade områdena. Exempel på kontaktallergi hos hundar är en hudreaktion på externt applicerad medicin mot fästingar eller beröring av murgröna. En veterinär kan ställa en korrekt diagnos och initiera rätt behandling. Dessutom kan läkning också stödjas hos hundar genom hemläkemedel.