Pruritus, även känt som klåda, är en obehaglig känsla på huden. Termen kommer från latinets prurire, som betyder "att klia". Klåda kan vara ett symptom på en mängd olika sjukdomar och tillstånd. Förutom klåda lider många drabbade tyvärr också av skamkänslor och lever isolerade liv. Lämplig diagnos och behandling av pruritus kan bidra till att avsevärt förbättra livskvaliteten.
Vad är pruritus?
Pruritus är den medicinska termen för "permanent klåda", denna obehagliga känsla på huden gör att människor vill klia sig hela tiden. Om de drabbade ger efter för klådan blir det en kortvarig lindring. Huden stressas av kliandet och en ond cirkel av kliande och kliande utvecklas. I svåra fall uppstår rivmärken och ärr.
Vilka är de olika formerna av pruritus?
En spontant uppkommande svår klåda kallas först akut. Om klådan varar längre än sex veckor eller återkommer betraktas tillståndet som kroniskt. Personer som lider av kronisk pruritus kan känna sig obekväma på grund av den ständiga klådan. Detta kan leda till att pruritus får en betydande social påverkan. Klåda kan också leda till sömnstörningar, vilket påverkar dagliga aktiviteter och arbetslivet.
Vilka är symtomen på pruritus?
Pruritus kan orsaka ett antal symtom. Det viktigaste är den obehagliga känslan i huden som kan uppstå när man kliar sig eller gnuggar. I allvarligare fall kan pruritus leda till hudförändringar som rodnad, svullnad, blåsor eller skorpor. Huden hos de drabbade är ofta benägen att bli torr. Om man låter klådan fortgå kan rivmärkena bli synliga.
Hur ser huden ut med pruritus?
Det finns två olika former av pruritus. Dessa har olika hudtillstånd:
- Pruritus cum materia: I detta fall uppträder klådan som ett ledsagande symptom på hudsjukdomar som atopiskt eksem, dermatomykoser, psoriasis eller urtikaria. Huden är rodnad, fjällig eller sprucken, beroende på den tidigare sjukdomen.
- Pruritus sine materia: I dessa fall uppträder klådan utan primära synliga hudförändringar.
Hur känns klåda tillsammans med pruritus?
Pruritus klåda kan kännas på olika sätt. Det kan vara en lätt stickande, svidande eller brännande känsla eller så kan det beskrivas som en obehaglig dragande eller klämmande känsla. Ibland känns klådan som att det kliar, kliar eller skrapar. Det finns också fall där klådan är så intensiv att den upplevs som smärtsam. Klådans typ och intensitet kan variera beroende på klådans orsak, lokalisering och svårighetsgrad.
Vilka är orsakerna till pruritus?
Klåda uppstår på grund av stimulering av de övre nervfibrerna i huden. Denna stimulering eller irritation sker genom olika budbärarämnen från huden eller blodet. Stimuleringen leds från nerverna i ryggmärgen till hjärnan. Detta skapar impulsen att klia på området. Det finns olika budbärarsubstanser som kan utlösa klåda. Det är därför känslan i områden med pruritus kan vara mycket olika för varje person.
Vilka faktorer kan utlösa purism?
Utsöndringen av signalsubstanser som histamin eller serotonin kan utlösas av olika faktorer.
- Hudsjukdomar: olika hudsjukdomar som eksem, psoriasis, nässelutslag (urtikaria), kontaktdermatit, psoriasis.
- Systemiska sjukdomar: systemiska sjukdomar som leversjukdom (t.ex. cirros), njursjukdom, diabetes, sköldkörtelsjukdom, cancer eller HIV/AIDS.
- Läkemedel: biverkning av vissa läkemedel som antibiotika, antidepressiva medel eller smärtstillande medel i opioidgruppen och andra läkemedel.
- Infektioner: Infektioner med virus som vattkoppor, bältros och HIV eller parasiter som huvudlöss.
- Fysiska stimuli: Stimuli som insektsbett, [solbränna\]\(/sunburn/), kyla eller värme.
- Psykiska sjukdomar: Stress, ångest, depression eller annan psykisk sjukdom.
- Graviditet: Graviditetsdermatit kan åtföljas av svår klåda.
I vissa fall kan klåda också utlösas av ett samspel mellan flera faktorer. Om klåda utan hudförändringar också är närvarande, görs diagnosen ofta svårare. Därför kan orsaken till klåda inte fastställas för varje patient.
På vilka delar av kroppen kan pruritus uppstå?
De drabbade patienterna upplever klåda i olika delar av kroppen. Klagomålen kan förekomma på hela kroppen eller endast lokalt i ett definierat område. Två olika former skiljer sig åt beroende på förekomsten av sjukdomen:
- Generaliserad pruritus: Klådan förekommer över hela kroppen och kan ha olika orsaker.
- Lokaliserad pruritus: Klådan förekommer endast på vissa delar av kroppen, t.ex. på huvudet (pruritus capitis), i armhålorna, i genitalområdet (pruritus genitales och pruritus vulvae) eller på anus (pruritus ani).
Vilka är de olika formerna av pruritus?
Beroende på de utlösande faktorerna skiljer man mellan olika former av klåda.
- Neuropatisk pruritus: Denna klåda orsakas av skador eller funktionsfel i nerverna som är ansvariga för känslan av klåda. Ett exempel på detta är ett diskbråck. I denna form av klåda uppträder klådan vanligtvis i en liten, begränsad region.
- Psykogen pruritus: Detta är klåda som utlöses av psykologiska faktorer som stress, ångest eller depression. Även om klådan är verklig beror den inte på en fysisk sjukdom. Psykogen pruritus tros utlösas av frisättning av endorfiner.
- Kolestatisk pruritus: Denna form av pruritus orsakas av lever- och gallproblem, såsom hepatit, levercirros. De drabbade klagar på svårt obehag, särskilt på kvällen och natten. Detta är ofta förknippat med sömnstörningar. Klådan är vanligtvis lokaliserad till fotsulorna och händernas inre ytor.
- Pruritus senilis: Tillståndet förekommer främst hos äldre personer på grund av att huden åldras och förlorar fukt. Det kan bero på xeros ([torr hud\]\(/torr-hud/)) eller prurigo nodularis, en hudsjukdom som kännetecknas av ihållande, kliande knölar på huden. Klådan uppträder vanligtvis på extremiteter, huvud och nacke och kan leda till smärta, sömnstörningar och försämrad livskvalitet.
- Aquagenisk pruritus: Detta är en sällsynt typ av klåda som uppstår efter kontakt med vatten. Drabbade personer upplever svår klåda på huden när de duschar, badar eller simmar. Symtomen kan börja direkt vid kontakt med vatten, men också efteråt, och vara i högst en timme.
Hur behandlas pruritus?
På grund av de många orsakerna till pruritus är behandlingen mycket individuell. Det är särskilt viktigt att fastställa orsaken till den kroniska klåda. Om klåda utlöses av medicinering, fysiska stimuli eller sjukdomar kan en förbättring ske genom att eliminera orsakerna. Eftersom klåda vanligtvis sjunker mycket långsamt, utförs också symptomatisk terapi. Detta indikeras också om orsaken är okänd.
Vilken läkare hjälper till med pruritus?
Om du lider av ihållande eller svår klåda bör du uppsöka läkare för diagnos och behandling. Din första kontakt kan vara en allmänläkare eller en hudläkare (dermatolog), eftersom de är specialiserade på att diagnostisera och behandla hudåkommor som kan orsaka klåda. Om klådan beror på en systemsjukdom kan din läkare remittera dig till en specialist, t.ex. en gastroenterolog vid leversjukdom eller en nefrolog vid njursjukdom.
Vilka allmänna åtgärder hjälper mot pruritus?
Oavsett orsak rekommenderas en grundläggande terapi för kronisk klåda. Det är inte bara med pruritus senilis som huden saknar fukt. Därför är vårdande åtgärder en viktig komponent i behandlingen.
- Rengöring: Duscha eller bada inte för varmt och använd endast milda tvålar eller syndetter för rengöring.
- Vårdande kräm: Behandla med en återfuktande och påfyllande vårdande kräm för att stärka hudbarriären med ingredienserna urea, glycerin eller mjölksyra.
- Undvik kontakt med irriterande ämnen som tvättmedel och ull
- Stress: använd avslappningstekniker som yoga eller autogen träning för att lindra stress
- Luftfuktighet: se till att det finns tillräckligt med luftfuktighet i rummen
Vilka läkemedel fungerar mot pruritus?
Den medicinska behandlingen av pruritus är mycket individuellt skräddarsydd för patienten av den behandlande läkaren. Detta beror på orsaken och den individuella försämringen av livskvaliteten. Vid svår klåda och resulterande hudskador är följande läkemedel effektiva som salvor eller krämer för lokal behandling av huden:
- Kortikosteroider: lindrar klåda vid hudsjukdomar som eksem, psoriasis eller kontaktdermatit.
- Calcineurinhämmare: reglerar immunsystemet och kan därmed minska inflammatoriska processer.
- Lokalanestetika: Lokalanestetika som lidokain eller pramoxin kan användas för kortvarig lindring av klåda.
Systemiska läkemedel används vid generaliserad pruritus med klåda över hela kroppen. Dessa är vanligtvis tillgängliga i form av tabletter.
- Antihistaminer: Antihistaminer som difenhydramin, cetirizin eller loratadin kan hjälpa till att behandla allergirelaterad klåda.
- Immunsuppressiva medel: kan användas vid behandling av allvarliga hudsjukdomar som är förknippade med klåda.
- Läkemedel mot neuropatisk smärta: läkemedel mot neuropatisk smärta kan användas vid behandling av pruritus sine materia.
- Opioidantagonister: kan användas vid behandling av pruritus hos patienter med opioidrelaterad pruritus.
Vissa av dessa läkemedel kan orsaka allvarliga biverkningar. Därför ska de endast användas under medicinsk övervakning.
Vilka huskurer fungerar för klåda?
Det finns olika huskurer som hjälper mot svår klåda. Speciellt beprövad i terapi med trollhassel, även kallad trollhassel. Destillatet av trollhassel innehåller aktiva substanser som har en sårläkande, sammandragande och antiinflammatorisk effekt. Tack vare trollhassel ökar fukt- och fettinnehållet i torr hud. Detta lindrar klåda och ger samtidigt huden näring tack vare trollhassel.
- Om klådan är svår kan svala, fuktiga kompresser med yoghurt, svart te eller lite vinäger ge kortvarig lindring för de drabbade. Huden måste vara väl insmord efteråt.
- Ett havremjölsbad lugnar huden och lindrar klåda. Tillsätt helt enkelt en kopp havregryn i badvattnet och blötlägg i 15-20 minuter.
- Aloe vera: Aloe vera-gel kan hjälpa till att lugna huden och lindra klåda. Applicera bara gelen på det drabbade området och låt den suga in.
- Kompresser och bad med te gjort på kamomillblommor är effektiva mot inflammation och främjar läkning av kliande hudområden.
Kan pruritus förekomma hos min hund?
Hundar kan också drabbas av klåda, vilket kallas pruritus. Det finns flera orsaker till klåda hos hundar, bland annat allergiska reaktioner mot mat eller miljöfaktorer som pollen, loppbett, hudinfektioner och parasiter som kvalster. När en hund lider av pruritus kan den visa tecken på klåda som konstant kliande, bitande eller slickande på vissa områden, håravfall eller hudförändringar som rodnad eller fjällning. En grundlig undersökning av en veterinär kan hjälpa till att identifiera orsaken till klådan och lämplig behandling kan inledas. Beroende på orsaken till klåda kan detta inkludera medicinering, specialdieter eller grooming och hygienåtgärder. Dessutom kan du ta hand om din hund med huskurer. Trollhassel är också särskilt lämplig för djur. Omläggningar eller salvor med trollhassel minskar klåda och stöder läkning av öppna områden.