En av de vanligaste hudsjukdomarna i analområdet är eksem. Ofta drar man snabbt slutsatsen att hygienen är bristfällig. De drabbade skäms och vågar därför inte gå till läkaren. Men analeksem har ofta andra orsaker. Med snabb behandling kan sjukdomen botas snabbt.
Symptom på analeksem
Analeksem, även kallat perianalt eksem, är en inflammation i huden runt utsidan av analområdet. Sjukdomen märks främst genom svår [klåda](). Detta kan också uppstå på natten och påverkar livskvaliteten.
Vilka är symtomen på analeksem?
Inflammerad anal hud leder till flera ledande symtom:
- svår klåda
- smärta och en öm känsla i analregionen
- brännande känsla vid avföring och rörelse
- Spår av vätska på underkläderna
- Hudförändringar som rodnad, blåsor eller pustler
Kan analeksem blöda?
Till en början är huden i analområdet bara röd och irriterad. Om patienten [kliar]() sig på platsen kan små spår av blod förekomma. Detta inträffar också när mekaniska stimuli som att gnugga kläder uppstår vid obehandlat eksem. Mer allvarliga och särskilt mörkröda spår av blod måste klargöras med en läkare.
Orsaker till analeksem
Orsakerna till analeksem är många. För att underlätta bedömningen delas de in i fyra olika former beroende på deras ursprung.
- Kontaktallergiskt analeksem: Detta [eksem]() orsakas av kontakt med allergiframkallande ämnen. Orsaken kan vara ingredienser i hygien- och vårdprodukter. Denna form av analeksem är den vanligaste (40 %).
- Irritativt-toxiskt analeksem: I denna variant utlöser tarm- eller analproblem eksemet. Det finns ofta en underliggande sjukdom som orsakar problemen.
- Atopiskt analeksem: Denna variant är genetiskt betingad och är en form av psoriasis. Följaktligen utvecklas sjukdomen ofta i episoder.
- Infektiöst analeksem: Huden är inflammerad av en infektion med svampar, virus eller bakterier. Denna variant förekommer mycket sällan.
Vilka ämnen kan utlösa analeksem vid kontakt?
Det finns en mängd olika ämnen som kan utlösa en [kontaktallergi](). Doftämnen, parfymoljor och konserveringsmedel är ämnen som människor kan vara allergiska mot. De finns i fuktigt toalettpapper, duschgel, schampo, intimsprayer och glidmedel. Men även analkrämer och salvor för hemorrojder kan framkalla allergier på grund av lidokain och andra aktiva ingredienser.
Vad utlöser irritativt-toxiskt analeksem?
Vid denna form av eksem sker en ansamling av vätska. Detta kan ske på grund av vätskande [hemorrojder](), en [fistel](), fekal inkontinens, mariscae eller diarré. Svettning på grund av olämpliga och för trånga kläder kan också leda till sekretion i analområdet. Vätskorna kan innehålla bakterier, men också aggressiva ämnen som syror, alkalier eller ammoniak. Om den aggressiva vätskan ansamlas i analområdet kan eksem bildas. Cykling, långa vandringar eller, i värsta fall, helt enkelt hårt toalettpapper förstärker sedan effekten av de giftiga ämnena.
Behandla analeksem
Det första målet med behandlingen är att återställa livskvaliteten. Därför behandlas [klåda\]\(/pruritus/) och sveda först. Parallellt behandlas den primära orsaken till eksemet.
Vilken specialist är bäst lämpad för anala eksem?
I allmänhet kan allmänläkaren konsulteras vid akut analeksem. Om det rör sig om toxiskt eller kroniskt analeksem är proktologen rätt kontaktperson.
Hur behandlas analeksem?
Akut analeksem ska behandlas så snart som möjligt. Terapin är inriktad på orsaken.
- Stäng av irriterande ämnen: För att hitta den möjliga källan till eksemet ska alla lokalt applicerade produkter först utelämnas och endast vatten ska användas. Grundlig dabbning med en handduk är nödvändig. När eksemet har läkt helt kan lätta rengöringsprodukter användas igen. Även efter att symtomen har avtagit måste man vara noga med att använda milda hygienprodukter och att rengöra huvudsakligen med vatten.
- Krämer och salvor: För att lugna och läka den irriterade huden appliceras zinksalvor lokalt. Det bildar en barriär på huden mot irriterande ämnen i avföringen. Därför kan zinksalva också skydda irriterad hud från att förvärras av tarmrörelser. Krämer som innehåller lokalbedövningsmedel som lidokain används som akutbehandling mot [klåda]() och smärta.
- Avhjälpande av sjukdomar: Så långt det är möjligt bör redan existerande tillstånd som är toxiska orsaker till analeksem behandlas i första hand. Detta inkluderar behandling av vätskande hemorrojder, [analfissurer]() eller fistlar. Detta minskar ansamlingen av toxiskt sekret. Om behandling inte är möjlig är det viktigt med lämpliga motåtgärder. Till exempel kan en analtampong förhindra uppkomsten av analeksem vid fekal inkontinens.
- Anpassa kosten: Om livsmedelsintolerans misstänks bör de utlösande faktorerna för tarmbesvär och diarré undvikas. Dessutom bör livsmedel och tillsatser som orsakar brännande avföring undvikas. Dessa inkluderar särskilt heta kryddor som paprika och chili.
- Rengöring: Yttre irriterande ämnen, t.ex. grovt toalettpapper, måste undvikas. Det är bäst att duscha analområdet efter avföring med en bidé eller en rumpdusch. Därefter torkas huden i detta område noggrant med en ren handduk.
- Salvor och krämer för läkning kan också orsaka eksem. Speciellt med känslig hud som är benägen för [neurodermatit]() eller psoriasis måste toleransen följas noga. Om symtomen förvärras eller inte förbättras inom fyra dagar bör produkten avbrytas.
Hur hjälper huskurer mot analeksem?
Huskurer kan stödja läkningen av analeksem och ha en vårdande effekt. Tanniner har en sammandragande effekt som stänger av hudytan. Detta gör att huden kan torka och blir mindre känslig för yttre irriterande ämnen. Bakterier och svampar kan inte sprida sig på den inflammerade huden. Tanniner finns i [trollhassel](), svart te och ekbark. Dessa huskurer kan användas som kompresser eller sitzbad vid analeksem. Dessutom kan krämer och salvor gjorda av olika växtbaserade produkter användas. Kamomill, ringblomma och trollhassel främjar sårläkning. Huskurer är dock inte lämpliga för långtidsbehandling och innehåller en viss allergisk potential. Trollhassel är särskilt lämplig för personer som är benägna att allergier. Hittills är inga allergiska reaktioner mot [trollhassel]() kända.
Hur kan jag fortfarande stödja läkningen?
Underkläder bör vara tillverkade av hudvänliga tyger som absorberar fukt bra. Dessa inkluderar naturmaterial som bomull och siden. Vid avföringsinkontinens bör bindor som inte innehåller plast användas. Fuktiga underkläder måste bytas så snart som möjligt. Luft torkar såret och gör det svårare för bakterier att överleva. Underkläder och byxor bör i möjligaste mån undvikas i hemmet. Om du inte vill vara "bottenlös" kan kvinnor helt enkelt välja en vid, ogenomskinlig kjol. För män är ett par vida bomullsshorts utan byxor lämpliga.
Hur lång tid tar det för analeksem att läka?
Med rätt åtgärder läker analeksem snabbt och vanligtvis inom fyra dagar. Men om eksemet inte behandlas kan det bli kroniskt och ta längre tid att läka.
Hur behandlas analeksem hos spädbarn?
Spädbarn och barn kan också drabbas av analeksem. Vanligtvis är orsakerna hudsjukdomar och allergier. Parfymerade lotioner, rengöringsmedel eller våtservetter bör inte användas för barn. Särskilt yngre barn kan ofta ännu inte rengöra sin stjärt ordentligt. Beroende på deras ålder bör vuxna fortfarande hjälpa till och vägleda.
Vad orsakar kroniskt analeksem?
Behandlingen av analeksem måste utföras tills fullständig läkning. Dessutom måste de utlösande faktorerna elimineras på lång sikt. Om eksemet har utvecklats på grund av en allergi mot parfymoljor i våtservetter, kommer det att dyka upp igen vid förnyad användning, trots att det rensas upp. Om förändringen i orsak inte stoppas efter läkning kan analeksemet bli kroniskt och orsaka ständiga problem.
Förebygga analeksem
Analeksem kan förebyggas med en noggrann men skonsam rengöring av det perianala området. Befintliga sjukdomar i analområdet ska inte skjutas upp, utan behandlas innan sekundära problem utvecklas. Lösa bomullskläder och bindor utan plastinnehåll är en viktig grund för att förhindra att fukt byggs upp i analområdet.
Hur diagnostiseras analeksem?
En läkare kan ofta diagnostisera analeksem genom en fysisk undersökning. Ibland kan det vara nödvändigt att utföra hudtester för att identifiera allergiska reaktioner eller en hudbiopsi för att utesluta andra hudåkommor.
Är analeksem smittsamt?
Nej, analeksem är i allmänhet inte smittsamt om det inte orsakas av en smittsam infektion som herpes eller en svampinfektion.